GTA V prvi dan zaslužil 800 milijonov dolarjev

Matej Huš

19. sep 2013 ob 20:20:04

Dan pred izidom GTA 5 smo pisali o težavah s prenaglo distribucijo in o nič kaj skromnih načrtih založnikov, ki želijo z igro v letu dni zaslužiti vsaj milijardo dolarjev, kar je zelo konzervativna ocena. Spomnimo, da je razvoj igre stal 265 milijonov dolarjev.

Kot kaže, jim bo to uspelo še hitreje. Povsem pričakovano je prodaja GTA 5 podrla vse rekorde. V prvih 24 urah po začetku prodaje je igra v blagajne prinesla 800 milijonov dolarjev ali več kot trikrat več od stroškov celotnega razvoja. Preračunano to pomeni, da so prodali 13-14 milijonov izvodov igre v enem dnevu. To je hkrati tudi številka, ki jo je predhodna verzija iste franšize komajda dosegla v celotnem življenju. Ob tem povejmo, da so od tega približno sedem milijonov kopij naročili v predprodaji. Milijardo dolarjev pa bodo dosegli verjetno še v tem tednu, kar bo svojevrsten rekord. Do aprila 2014 pa želijo prodati 23 milijonov izvodov. Platformi PS3 in Xbox 360, za kateri je GTA V na voljo, imata skupno približno 160 milijonov igralcev. Dodatnega pospeška pa se nadejamo, če oziroma ko bo igra dostopna tudi na PS4 in seveda PC-jih.

Poglejmo malo statistike. Dosedanji rekord za zaslužek v prvih 24 urah drži Call of Duty: Black Ops II, ki je lani v tem času napaberkoval pol milijarde dolarjev. Isti naslov drži tudi rekord, kako hitro so presegli milijardo dolarjev - tedaj so potrebovali 15 dni, GTA 5 pa bo ta čas verjetno precej skrajšal. Mimogrede, filmom gre počasneje, kar je tudi razumljivo, saj so kapacitete kinematografov omejene. Avatar je za milijardni zaslužek potreboval 16 dni.