Jutri izide GTA 5, nekateri ga že imajo

Matej Huš

16. sep 2013 ob 20:02:46

Če ste mogoče pozabili, jutri izide GTA 5, ena izmed najteže pričakovanih iger tega leta. A kot se mnogokrat zgodi pri velikih naslovih, je tudi to pot igra že ušla na internet. Krivcev je več, med njimi je tudi Amazon.

Rockstar je uradni začetek prodaje napovedal za 17. september in nekatere trgovine po svetu se bodo odprle že ob polnoči, da bodo lahko najnestrpnejši igralci dobili GTA 5 karseda hitro. Amazon pa je šel še korak dlje in je igro razposlal že ta konec tedna. Kdor jo je namreč prednaročil med prvimi, jo je prejel že v soboto. Rockstar seveda ni najbolj navdušen, Amazon pa se je zavil v molk, tako da nihče ne ve, zakaj se je to zgodilo. Prav tako BBC poroča, da nekatere trgovine prodajajo kopije pred izidom za 75 funtov, kar je dvakrat več od redne cene.

Curljanja informacij je še več. Že avgusta so na internet ušli podatki o glasbi v igri. Sprva skrbno varovana skrivnost je razkrita in znano je, da so glasbo za radijske postaje v igri prispevali tudi Britney Spears, Pulp, Snoop Dogg, Stevie Wonder, Black Flag, Pet Shop Boys, NWA in Muse. Podatki so na splet pricurljali iz zaklenjenih kopij igre, ki so jo kupci lahko vnaprej prenesli prek PlayStation Store, da se jutri ne bi sesuli strežniki. A čeprav je igra zaklenjena, so nekateri uspeli iz nje izvleči nekaj stvari, med njimi glasbo.

Ugotovili smo tudi, da bo GTA 5 na voljo tudi za platformo PC, kar smo sicer predvidevali, ni pa bilo potrditve. Potrjeni sta namreč le verziji za PlayStation 3 in Xbox 360. Bržkone pride tudi verzija za PlayStation 4.

Še nekaj resnejših vrstic - kakopak, o denarju. GTA V je najdražja igra v zgodovini, saj sta njen razvoj in marketing stala 265 milijonov dolarjev. To je znesek, ki je primerljiv z največjimi filmi hollywoodske produkcije. Do danes je igro prednaročilo že več kot 2,5 milijona ljudi, še bistveno več kupcev pa pričakujejo v prvem tednu po izidu. Samo v prvem letu naj bi jo kupilo 25 milijonov ljudi, ki bodo skupaj v mošnjiček nabrali milijardo dolarjev. GTA je pač velika franšiza, ki so jo doslej prodali že v 135 milijonih izvodov.