Aplikacije za zdravje delijo podatke naokoli

Matej Huš

2. sep 2013 ob 19:54:44

Na spletu najdemo množico storitev in aplikacij, ki so za končnega uporabnika brezplačne. Toda to ne pomeni, da ponudniki od nas nimajo finančne koristi. Ravno nasprotno, včasih je ta še bistveno večja. Običajne primere, kot sta elektrnoska pošta Gmail ali spletni iskalni Bing, smo obdelali že ničkolikorat. Sedaj pa poglejmo bolj dovršene sheme, kot so recimo aplikacije za pametne telefone.

Obstoji vrsta aplikacij za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga, ki vam izračunajo kalorično vrednost posameznega nezdravega obroka, posredujejo podatke o škodljivosti kajenja, prognozo pri migreni, izdelajo načrt za tek, napovedo menstruacijski ciklus itn. Problem je, kaj vse te aplikacije s temi podatki, ki jim jih posredujemo, počnejo. Podjetje Evidon, ki se ukvarja s spletno analitiko in oglaševanje, je pregledalo 20 najpriljubljenejših z zdravjem povezanih aplikacij za pametne telefone. Ugotovili so, da te zbrane podatke pošiljajo več kot 70 podjetjem, ki se bavijo z oglaševanjem in analitiko.

Iz teh podatkov je mogoče ugotoviti čuda stvari in izdelati izjemno natančen profil uporabnika. Zbiranje in preprodaja zdravstvenih podatkov (kartonov in receptov) je v ZDA in še bolj v Evropi sicer prepovedano, nihče pa ne prepoveduje izdelovanje profilov na podlagi dostopnih podatkov. Podjetja, ki pišejo aplikacije, sicer pravijo, da so vsi posredovani anonimizirani in da jih ni mogoče povezati s posameznim uporabnikom. To je že mogoče res, a občutek, da se vse te osebne informacije pošiljajo nekam v internet, kjer izgubimo vsakršen nadzor nad njimi, ni prijeten. Zbiralci sicer trdijo, da so uporabljajo zlasti za ciljano oglaševanje in analize same aplikacije. A že to je moteče, saj si nihče ne želi cel dan gledati reklam za na primer statine (zdravila za zniževanje holesterola v krvi).

In število aplikacij za spremljanje življenjskega sloga in zdravja se je v zadnjem času strahovito razraslo. Izlet po Googlovi ali Applovi spletni trgovini jih razkrije na desetine, pri čemer jih je ogromno breplačnih. In za večino avtorji prostodušno priznajo, da se podatki posredujejo tretjim osebam. V skladu z ameriško zakonodajo seveda, medtem ko je slovenska bistveno strožja.

If you're not paying for the product, you are the product.*

*Če ne plačujete za izdelek, potem ste izdelek vi.