Bose prek slušalk nadzoruje uporabnike? "Zbrane podatke podjetje prodaja"

Iztok Hočevar

20. apr 2017 ob 15:45:17

Svetovno znani proizvajalec avdio opreme Bose prek svojih brezžičnih slušalk in povezane aplikacije za pametne naprave zbira podatke o uporabnikih. In potem zbrane podatke prodaja drugim podjetjem. Vsaj tako trdi ena izmed nezadovoljnih strank Bosa Američan Kyle Zak , ki je včeraj na sodišču v ZDA vložil večmilijonsko tožbo proti podjetju.

Zak trdi, da je Bose uporabnike dobesedno prisilil, da slušalke uporabljajo v povezavi z njihovo aplikacijo Bose Connect (v nasprotnem primeru namreč ne bi mogel uporabljati vseh funkcij več kot 300 dolarjev vrednih slušalk). Aplikacija pri registraciji novega uporabnika zahteva pravo ime in priimek, elektronski naslov in serijsko številko slušalk. To sicer ni sporno, če bi podjetje podatke zadržalo zase. Vendar Zak trdi, da aplikacija vse zbrane podatke avtomatično pošlje drugim podjetjem, kot je recimo Segment.io, ki naj bi informacije prodala drugim podjetjem. Tudi oglaševalcem.

Zak tudi opozarja, da ne gre le za podatke, ki jih mora uporabnik deliti pri registraciji aplikacije. Ta namreč tudi beleži tudi glasbo, ki jo uporabnik posluša. In kot trdi Zak, lahko podjetja na podlagi tega naredijo izjemno natančne profile uporabnikov – osebnostni profil, kako se oseba obnaša, politično opredelitev in pa tudi veroizpoved. »Če nekdo posluša le muslimansko versko glasbo, je najverjetneje musliman,« poudarja Zak.