Ameriška zavarovalnica ponuja življenjska zavarovanja s sledenjem

Matej Huš

20. sep 2018 ob 21:27:33

Začelo se je z doplačili za rizične aktivnosti pri turističnih zdravstvenih zavarovanjih. Avtomobilsko zavarovanje mlajši, manj izkušeni vozniki ter vozniki z več škodnimi primeri plačujejo dražje. Zato ni presenetljivo, da se je tovrstna praksa preselila tudi na področje življenjskih zavarovanj. Ameriška zavarovalnica John Hancock odslej ponuja le še interaktivna življenjska zavarovanja. Z drugimi besedami: kdor se želi zavarovati, mora postati del njihovega programa Vitality, ki v zameno za posredovanje informacij o življenjskem slogu (športna aktivnost s pametnih zapestnic, nakupu zdrave hrane itd.) ponuja bonbončke.

Zamisel ni nova
, saj so jo pri John Hancocku ponudili že leta 2015. Novost pa je, da ukinjajo neinteraktivna življenjska zavarovanja. Izvršna direktorica Marianne Harrison je dejala, da na novo izumljajo model življenjskega zavarovanja, ki bo ljudem pomagal, da so bolj zdravi. Njihova interaktivna življenjska zavarovanja so bili doslej priljubljena v Veliki Britaniji in v Južni Afriki, v zadnjem času pa pridobivajo naklonjenost tudi v ZDA. Zavarovanci z uporabo naprav in aplikacij za zdrav življenjski slog nabirajo dodatne točke, če se ukvarjajo s športom ali kupujejo zdravo hrano. V zameno dobijo kakšen popust ali bon.

S prihodnjim letom bodo v paket Vitality, ki vključuje spremljanje aktivnost, pretvorili tudi obstoječa zavarovanja, kjer zavarovancem ne bo treba uporabljati pametnih naprav, bodo pa to lahko storili. V osnovnem programu Vitality uporabniki dobijo darilne bone in komercialne popuste v trgovinah, če v aplikaciji dokumentirajo svojo aktivnost. V razširjenem programu pa lahko uporabniki, ki nosijo pametne naprave in zdravo živijo, pridobijo še več ugodnosti in tudi znižanje premije.

Zamisel v osnovi ni slaba, a varuhi zasebnosti so že izrazili zaskrbljenost na dejstvom, da bo imel John Hancock vse te informacije. V prihodnosti bi lahko na podlagi tega diskriminiral stranke pri sklepanju zavarovanj ali podatke kako drugače zlorabljal. Ne gre le za informacije o posamezniku, temveč bo tako John Hancock pridobil tudi ogromno zanimivih korelacij med znanimi atributi (starost, rasa, zaposlitev, dohodek, stan, geografija) in življenjskim slogom.

V zavarovalnici pravijo, da je še prezgodaj, da bi lahko ocenili, ali imajo zaradi Vitalityja nižje stroške z izplačili. So pa dejali, da uporabniki v povprečju živijo 13-21 let dlje od nezavarovanega prebivalstva. Ob tem zagotavljajo, da se lahko uporabniki vedno sami odločijo, koliko podatkov bodo dali podjetju, saj nikogar ne bodo silili. Bo pa seveda marsikdo zaradi ugodnosti in nagrad odškrnil delček svoje zasebnosti zavarovalnici. Začne s štetjem korakov. Po navadi se vse novosti začnejo prostovoljno, dokler nenadoma niso več prostovoljne.