Razvoj Windows 8.1 je končan

Matej Huš

26. avg 2013 ob 00:29:18

Več virov poroča, da je Windows 8.1 dokončan in pripravljen za izid. Čeprav se ima slednji zgoditi šele 17. oktobra, Microsoft vsak operacijski sistem dokonča že nekaj mesecev prej in ga pošlje proizvajalcem programske opreme, strojne opreme ter sestavljavcem računalnikom, da lahko prilagodijo svoje izdelke za nov operacijski sistem. Pravijo, da je Windows v fazi RTM (released to manufacturers). To se je zgodilo ta konec tedna.

Hkrati običajno kaj kmalu po temnejših koncih interneta zaokrožijo te verzije, tako da tistim najbolj neučakanim ni treba čakati do uradnega izida. Verzija, ki jo je Microsoft blagoslovil kot končno, se imenuje build 9600. Uradno najavo, da je to res tako, pričakujemo ta teden. Microsoft je doslej še pred izidom škatlaste verzije omogočil legalen prenos naročnikom na TechNet in MSDN, a to pot se to bržkone ne bo zgodilo, saj iz Redmonda prihajajo namigi, da bomo morali vsi skupaj počakati do 17. oktobra.

Windows 8.1 bo sicer za kupce Windows 8 na voljo zastonj, prinaša pa precej novosti, o katerih smo že obširno pisali. Glavne so vrnitev gumba Start, izboljšana večopravilnost, manjše ploščice na namizju, ki je malce predelano, Windows Store, ter podpora za tablice velikosti sedem in osem palcev po diagonali zaslona.