Windows 8.1 že na voljo za MSDN/TechNet

Matej Huš

9. sep 2013 ob 23:48:05

Kljub drugačnim napovedim še pred tednom dni, je Microsoft včeraj prek kanalov MSDN, Technet, do konca meseca pa bo tudi institucionalnim kupcem v velikih količinah (volume licensing) omogočil prenos končne verzije naslednjega operacijskega sistema Windows 8.1. Še pred štirinajstimi dnevi, ko so Windows 8.1 dokončali (RTM), so zatrjevali, da teh možnosti odslej ne bo več in da bomo morali vsi skupaj počakati do 17. oktobra, ko bo na voljo v trgovinah. (Povsod sicer piše 18. oktober, a to po novozelandskem času, ko bo pri nas še 17. oktober.)

Microsoft si torej v zadnjem času precej premišljuje. Najprej so na primer napovedali izjemno strog režim glede izposoje iger na prihajajoči konzoli Xbox One, potem pa so si - tudi zaradi precej liberalnega pristopa v PlayStationu 4 - premislili. Windows 8.1 pa je že sam po sebi korak nazaj, saj vrača težko pogrešani gumb Start (sicer v nekoliko drugačni obliki), ki ga je Osmica prerano upokojila.

Sedaj je Microsoft korak nazaj storil še pri dobavljivosti Windows 8.1. Hkrati so isto storili še z Windows Server 2012 R2, medtem ko Windows 8.1 RT (torej verzija za ARM-platformo) ostaja skrita do uradnega izida. Mogoče skrita niti ni pravilen izraz, saj je prav ta verzija Microsoftu že ušla. Kakorkoli, bistveno je nekaj drugega. Microsoft postaja odzivnejši in prožnejši. Poslušajo pripombe uporabnikov in razvijalcev, ki so v konkretnem primeru zagnali vik in krik, da svojih aplikacij ne bodo mogli pravočasno pripraviti na Windows 8.1, in jih upoštevajo. Od starega Microsofta v preteklosti tega nismo bili vajeni.

Vendar pa se bodo morali razvijalci privaditi na spremenjen ritem izida novih verzij Windows. Ta ne bo tako radikalen, kot je šesttedenski Firefoxov ciklus, a je Microsoft povedal, da si želijo nove verzije izdajati vsako leto. To po eni strani pomeni, da bodo spremembe manj revolucija in bolj evolucija, hkrati pa razvijalci RTM-verzij verjetno ne bodo mogli več dobivati po več mesecev pred splošno dostopnostjo (GA).

In seveda, Windows Store bo z novimi aplikacijami za Windows 8.1 začel obratovati šele 17. oktobra.