Microsoft ukinil TechNet

Matej Huš

4. sep 2013 ob 20:38:25

Microsoft je že julija napovedal, da bodo konec avgusta ukinili storitev TechNet. Po načrtih je bilo v soboto mogoče kupiti zadnje naročnine na TechNet, ki jih bo mogoče aktivirati do konca septembra. Naročnina bo veljavna za obdobje, kot ga je kupec izbral (torej lahko še polno leto dni), potem pa bo TechNeta konec. Vprašanje pa je, kaj bo z licencami in kakšne so alternative.

TechNet je bil namreč izjemno priljubljen med razvijalci, saj jim je po ugodni ceni omogočal dostop do najnovejših Microsoftovih izdelkov. Po pocenitvi pred tremi leti je najcenejša naročnina na TechNet stala 200 dolarjev (150 dolarjev za letno obnovitev naročnine). Sprva je licenca omogočala trajno uporabo tako pridobljenih programov, potem pa so jo lanskega julija spremenili, tako da za uporabo programov iz te sheme potrebujemo aktivno naročnino na TechNet. Sedaj se TechNet ukinja.

Microsoft pravi, da je alternativ za TechNet več: MSDN, Virtual Academy in TechNet Evaluation Center in Microsoft Action Pack Development and Design Subscription. Razlika med MSDN in TechNetom, razen v ceni, ki je bila za celoštevilski faktor (in to ne dve) večji pri MSDN, je po Microsoftovih besedah zagonentna. TechNet je namenjen preizkusu Microsoftove opreme in načrtovanju uporabe, medtem ko je MSDN namenjen za preizkušnjo, razvoj in testiranje. Silno podobno, torej.

Kaj bo s programsko opremo iz TechNeta, ni jasno. Do izteka posameznih naročnin bo vse po starem. Potem pa bodo pravnoformalno licence neveljavne, a Microsoft doslej programov ni zaklepal oziroma deaktiviral ključev, tako da mogoče reči, kaj bodo storili sedaj. Pametne razlage, zakaj so TechNet ukinili, pa nekako ni. Dejali so le, da so v zadnjih letih zaznali porast brezplačnega testiranja in odmika od TechNeta, zato ta ni več smiseln. Neuradno pa je Microsoft imel dosti poceni načina, kako lahko ljudje za 200 dolarjev letno dobijo praktično vso programsko opremo. Medtem pa je spletno peticijo za vrnitev TechNeta podpisalo že več kot deset tisoč ljudi. Microsoft ostaja neomajen, dodali so le 90 dni brezplačne naročine za ljudi, ki jim do septembra 2014 poteče naročnina.