Groklaw ugasnil zaradi Prisma

Matej Huš

22. avg 2013 ob 19:51:15

Pred štirinajstimi dnevi sta ugasnili storitvi za pošiljanje varne anonimne elektronske pošte Lavabit in Silent Circle (slednji je obdržal ostale storitve). Razlog je bila odredba, ki jo je Lavabit očitno prejel od sodišča FISA (Foreign Intelligence Surveillance Court), saj njegov lastnik ni smel v javnosti ničesar komentirati. Povedal je le, da ne misli sodelovati pri nadzoru Američanov, zato je storitev raje ugasnil. Silent Circle je kmalu sledil zgledu. Sedaj je na vrsti Groklaw.

Groklaw ne omogoča nobenih anonimnih storitev, ampak gre v bistvu za blog s pravno tematiko. Tam smo lahko prebrali podrobnosti različnih sodnih postopkov med Applom, Samsungom, protimonopolne tožbe zoper Microsoft, sago SCO-Linux in neštete ostale postopke v IT-svetu. Gre za stran, ki je dobila številne nagrade. Svojim virom je zagotavljala anonimnost, česar pa sedaj ne morejo več početi.

Ta teden je Groklaw objavil zadnji prispevek. Kot so zapisali, v atmosferi, ki vlada trenutno in kjer je nadzorovanje in vohunjenje po internetu postalo nekaj vsakdanjega, ne morejo delovati. Ustanoviteljica Groklawa Pamela Jones je precej resignirano zapisala, da je zanjo interneta konec in s tem tudi Groklawa. Malo upanja vseeno ostaja, saj je Groklaw konec napovedal že pred dvema letoma, pa je še vedno brcal do letos. Mogoče se kdaj vrne.