MWC: Blackphone kot telefon s poudarkom na zasebnosti

Matej Huš

26. feb 2014 ob 20:14:41

Na Mobile World Congressu v Barceloni sta podjetji Silent Circle in Geeksphone predstavili Blackphone, ki bo nared junija in bo prvi pametni mobilni telefon, narejen posebej z mislijo na zasebnost. Na njem bo tekla prilagojena verzija Androida, iz katere bo pobrisano vse, kar lahko izdaja informacije o uporabniku.

Za strojni del telefona bo skrbel Geeksphone. V telefonu bomo našli dvogigaherčni štirijedrni procesor, 4,7-palčni zaslon s podporo za HD, 2 GB pomnilnika, 16 GB prostora za shranjevanje podatkov, kameri z osmimi in 1,3 milijona točk ter podporo za HSPA+ in LTE. To so okvirne specifikacije, ki se lahko še spremenijo, a "le navzgor", zatrjujejo.

Bolj zanimiv je programski del, za katerega je zadolženo podjetje Silent Circle. Poznamo ga iz NSA-jeve afere Prism, ki je povzročila ukinitev storitve za varno elektronsko pošto Lavabit in reorganizacijo Silent Circla. Na telefonu bo tekel PrivatOS, ki je okleščena verzija Androida. Iz nje so odstranili aplikacije, ki Googlu ali drugim sporočajo podatke o identiteti uporabnika, dodali pa nekaj storitev za večjo anonimnost. Ponujajo dvoletno naročnino na Silent Phone, Silent Text in Silent Contact. Te skrbijo za šifriranje telefonskih pogovorov, smsov in prenosa podatkov. Dodali so še dvoletno naročnino na VPN-storitev Disconnect in dvoletno naročnino na SpiderOak, ki omogoča varno hranjenje podatkov v oblaku. Vse to v prosti prodaji ni zastonj in če bi morali dokupiti posebej, bi celoten paket stal okrog 1500 dolarjev. Blackphone pa nam to poklanja zastonj, tako da plačamo le strojno opremo v višini 630 dolarjev. Seveda ste čez dve leti prepuščeni sami sebi - oziroma svoji denarnici.

Kako anonimno je vse skupaj, ostaja odprto vprašanje. Na najnižjem nivoju se moramo vprašati, ali zaupamo strojni opreme. Glede na to, da NSA vtika svoj smrček tudi tja, to sploh ni samoumevno. Naslednje vprašanje je, ali zaupate programski opremi, ki teče na telefonu, saj izvorne kode najbrž ne boste pregledovali, pa tudi če bi jo, to še vedno ni dovolj, saj bi jo morali sami prevesti. Naprej - ali zaupate Silent Circlu, Disconnectu in SpiderOaku, saj so storitve plačljive in nekje obstaja zaznamek, kdo je za storitev plačal? In na koncu - največkrat je šibki člen pa mobilni operater, ki seveda ve, kje se telefon nahaja in kam kliče. Zato Blackphona ne reklamirajo kot na NSA odpornega (ne pozabimo, da NSA beleži vse mogoče prometne podatke z mobilnikov po celem svetu), ampak kot doslej najbolj varnostno osveščeni telefon. Tudi to je nekaj.