Lavabit in Silent Circle zaradi Prisma prenehali obratovati

Matej Huš

9. avg 2013 ob 22:09:54

Afera Prism, ki je v javnost naplavila številne informacije o obsežnem programu prestrezanja telekomunikacij in vohunjenju, ki ju izvaja ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA), je terjala novi žrtvi. Obratovati sta prenehali priljubljeni storitvi za varno pošiljanje elektronske pošte, Lavabit in Silent Circle. Prvi se je za to odločil, da mu ne bi bilo treba razkriti svojih podatkov, drugi pa iz preventivnih razlogov.

Prvi je svojo odločitev v četrtek zvečer naznanil Lavabit. Njegov lastnik Ladar Levison je namignil, da je razlog za to odločitev odredba, ki so jo prejeli od tajnega sodišča za obveščevalske prisluha (FISA, Foreign Intelligence Service Act Court), ali pa posebni nalog za nacionalno varnost (NSL, national security letter). Oba namreč prejemniku nalagata razkritje številnih podatkov in hkrati prepovedujeta javno razkritje obstoja. Levison je v sporočilu za javnost zapisal, da se je po tehtnem razmisleku odločil za ukinitev, ker ni želel sodelovati v zločinih proti ameriškemu ljudstvu. Kaj točno se je zgodilo, ni smel povedati, čeprav je dvakrat zahteval to pravico, je še dodal.

Le nekaj ur pozneje je podobno ravnal še Silent Circle. Dejali so, da sicer niso prejeli nobene vladne odredbe, a so se odločili za uničenje strežnikov in podatkov na njih. Pravijo, da je to manjša škoda, kot bi bila nastala ob morebitnem zasegu podatkov na njih. Silent Circle sicer nadaljuje svoje ostale storitve, tj. omogočanje varnega telefoniranja in pošiljanja kratkih sporočil. Glede elektronske pošte pa pravijo, da je ta po svojem ustroju ranljiva, zato ne morejo zagotavljati njene varnosti.

In zakaj je to sploh pomembno? Mogoče Lavabit pri nas ni tako široko znan, a gre za srednje velikega ponudnika elektronske pošte, ki je nastal kot odgovor na pretečo grožnjo Googlove vsevednosti. Lavabit je obratoval od leta 2004 in je bil večkrat razglašen za najvarnejšo obliko elektronske pošte, saj je uporabljal asimetrično šifriranje in druge prijeme, da bi preprečil prestrezanje pošte tretjim osebam. Tudi Edward Snowden, ki je razkril Prism, je z novinarjem Guardiana komuniciral prek elektronskega predala pri Lavabitu. Sedaj pa je Lavabit postal prvo podjetje, ki se je raje odločilo za ukinitev, kakor da bi predajalo podatke NSA. Silent Circle je mlajše podjetje iz leta 2012, ki ponuja varne komunikacije po več kanalih – elektronski pošti, telefonu, telefonskih sporočilih in videoklicih prek VoIP.

Zgodba je na prvi stopnji končana, a sledi še epilog. Lavabit se po sodnih potek bori, da bi dosegel zaščito svojih podatkov v skladu z ustavo, kar bi jim omogočilo brezskrbno nadaljevanje poslovanja. V Silent Circlu pridodajajo, da so o umiku razmišljali že več tednov, končni povod pa jim je dala odločitev Lavabita. Tudi CryptoCat, ki ponuja šifrirana hipna sporočila, je na Twitterju zapisal, da bodo v primeru prejema zahteve po prisluškovanju ali izročitvi podatkov, storitev raje zaprli. Obe ukinjeni podjetji pa opozarjata, da katerekoli podatke zaupate kateremukoli podjetju s povezavami v ZDA, jih lahko štejete kot prebrane v NSA.