Igra prestolov zmagovalec torrenta 2013, Iron Maiden niso priredili koncerta za pirate

Matej Huš

30. dec 2013 ob 22:20:30

Največkrat prenesena televizijska serija z interneta je Igra prestolov, kaže statistika prenosov prek torrentov. V povprečju si je posamezno epizodo serije z interneta pretočilo 5.900.000 ljudi, kar je več, kot je bilo gledalcev v ZDA pred televizijskimi sprejemniki.

Avgusta sta bili številki približno izenačeni pri dobrih štirih milijonih, od tedaj pa se je število prenosov še povečalo, čeprav je serija tekla od marca do junija. Omenimo, da so ustvarjalci serije letos priznali, da piratstvo v bistvu ni velik problem, saj ustvarja ustrezno navdušenje in zanimanje za serijo, kar se kaže v obliki prihodkov na drugih področjih (več ogledov na televiziji, prodaja spremljevalnega materiala itd.).

Na drugem mestu je serija Kriva pota (4.200.000 prenosov), sledijo pa Živi mrtveci, Veliki pokovci, Dexter in Kako sem spoznal vajino mamo". Zanimivo je, da je pri vseh teh serijah televizijskih gledalcev v ZDA več kot prenosov prek torrenta (razen pri Dexterju). To kaže, da imajo ljudje na internetu drugačen okus v dnevni sobi. Razumljivo, saj ne gre za isto populacijo. Razlik v primerjavi z lanskim letom ni veliko, saj so bile že tedaj na prvih mestih popolnoma iste serije, le vrstni red se je nekoliko premešal. Vodstvo pa trdno drži Igra prestolov.

Tudi če pogledamo največkrat iskane termine nasploh ni bistvenih razlik. V svetu torrentov so na eni najpopularnejših tovrstnih strani so ljudje največkrat vtipkali YIFY, kot se imenuje skupina piratov, ki na torrente spravlja filme. Sledijo World War Z in Iron Man 3, ki sta filma. Potem med prvimi desetimi ključnimi besedami najdemo še omenjene serije (Kriva pota, Dexter, Igra prestolov in Živi mrtveci) in Suits (Nepremagljivi dvojec) ter Man of Steel, Star Trek Into Darkness, Now You See Me.

Omenimo pa še novico, ki je prejšnji teden obnorela vse pirate, pa se je izkazala za raco. Iron Maiden naj bi namesto pogroma nad pirati analizirali trende in ugotovili, da njihove albume največkrat prenesejo v Južni Ameriki, zato so tam priredili koncert in na razprodanih prizoriščih zaslužili milijone. Ni res. V resnici je Guardian zapisal le, da imajo Iron Maiden sodeč po podatkih torrentov v Braziliji zelo veliko privržencev. In res so Iron Maiden septembra igrali po Južni Ameriki. Preostanek zgodbe je internet napihnil do absurda.