Samsung malo goljufal pri hitrostnih testih S4-kinega GPU-ja

Mandi

1. avg 2013 ob 22:32:48

Podobno kot njihov x86 kolega Intel je tudi Samsung nekoliko sfriziral rezultate hitrostnih testov za svoj vodilni telefon Galaxy S4, specifično za različico z lastnim Exynos Octa osemjedrnikom. Kot namreč ugotavljajo hekerji pri beyond3D in potrjuje Anand, je najvišja frekvenca vgrajenega grafičnega čipa PowerVR SGX 544MP3 - 533MHz - omogočena samo za izbrane hitrostne teste. "Ostale" aplikacije, vključno z igrami, so omejene na 480MHz, zato vse s strani Samsunga oglaševane "pohitritve" zanje pač ne pridejo v poštev.

Za to poskrbi Samsungov CPU governer, ki ima v izvorni kodi hardkodirane prefixe izbranih benchmarkov AnTuTu, BenchmarkPi, Quadrant in GLBenchmark. Tem in edino tem dovoli rabo grafičnega čipa pri maksimalni frekvenci. Podobno je s CPU-jem. Taiste aplikacije se vedno izvajajo na močnejših štirih jedrih A15 pri maksimalni frekvenci 1.2GHz, brez preklopa na šibkejša štiri jedra A7, ali downclockanja frekvence. Exynos Octa lahko namreč hkrati uporablja bodisi štiri močnejša bodisi štiri šibkejša jedra (po ARM-ovi specifikaciji big.LITTLE), pač odvisno od trenutnih potreb. Samsungov CPU governor pri tem za te teste, poleg hitrejšega GPU-ja, izsili tudi trajni vklop močnejših jeder.

Zadeva ni ne vem kako škandalozna, ker ni Samsung nikoli uradno navedel, katere frekvence bodo na voljo, ter kdaj. Gre bolj za to, da je "zamolčal" določene podrobnosti. Škoda za primerjalne teste v spletnih revijah bo tudi minimalna, ker so večinoma že vse prešle na novejši GLBenchmark 2.7.x, ki pa ni whitelistan za 533MHz (najbrž po napaki Samsungovih programerjev, a vseeno). Za večino uporabnikov pa to itak ne bo pomembno, ker bodo dobili verzijo telefona z Qualcommovim Snapdragonom, ne Exynos Octo.

Če kaj, bi bilo lepo od njim, da uporabnikom dovolijo tudi super hitro praznjenje baterije. Pač po želji.