Galaxy S4 v Evropi večinoma brez osemjedrnika

Primož Resman

22. mar 2013 ob 11:11:23

Na predstavitvi Samsungovega novega paradnega konja v svetu mobilnih telefonov, Galaxy S4, je bila nedvomno ena izmed najbolj osupljivih lastnosti uporab kar 8-jedrnega centralnega procesorja. Sistemski čip hišne zasnove, Samsungov Exynos, namreč uporablja štiri jedra na arhitekturi ARM A15, ko je potrebno zagotoviti veliko moči, ne glede na porabo energije, a uporablja do štiri jedra na arhitekturi ARM A7, ko je potrebno varčevati z baterijo - gre za tehnologijo big.LITTLE, ki ga je pripravil kar sam ARM. Načeloma so sicer vsak trenutek lahko aktivna le štiri jedra, ne pa vseh osem hkrati.

Na predstavitvi je bilo jasno povedano tudi, da bodo nekatere različice na voljo s Qualcommovim procesorjem Snapdragon 600. Odločitev za to je sprva nekoliko presenetljiva, sploh ko upoštevamo, da Samsung razvija svoje čipe ter da je s tem Qualcomm neposredni konkurent. A zgodba postane nekoliko bolj jasna, ko upoštevamo, da je Qualcomm še vedno praktično edini z delujočim oz. uporabnim (z vidika avtonomije baterije) modemom za mobilna omrežja 4. generacije, ki je vgrajen neposredno v sistemski čip. Vsak dodatni čip zahteva še višjo porabo električne energije. Posledično sta se v ZDA tako Samsung kot HTC pri svojih prejšnjih paradnih konjih (Galaxy S3 in One X) namesto na ARM A9 osnovanih štirijedrnih Exynosa oz. Tegre 3 odločila ponuditi modele z dvojedrnimi Qualcommovimi Snapdragoni, osnovanimi na arhitekturi Krait. Napoved uporabe Snapdragona je pomenila, da se bo v ZDA zgodba z Galaxy S3 ponovila tudi v primeru S4, medtem ko HTC-jev One v vseh različicah uporablja procesor Qualcomm Snapdragon 600.

A s Snapdragoni opremljeni Galaxy S4 ne bodo na voljo le v ZDA, temveč tudi v Evropi, kjer je v zadnjih mesecih mogoče opaziti porast vključevanja omrežij 4. generacije. Uporaba s Snapdragoni opremljenih mobilnikov v Evropi sicer ne bo ekskluzivna, saj bodo različice z osemjedrnimi procesorji Exynos na voljo v Franciji, Italiji, Nemčiji, na Poljskem in v Veliki Britaniji (v teh državah bo možna izbira obeh modelov), medtem ko bo izključno z Exynosom opremljena različica na voljo le v Rusiji in Ukrajini. Za sosednjo Hrvaško ter za Srbijo odločitev še ni znana, bo pa v Sloveniji očitno na voljo model s Qualcommovim Snapdragonom. Nasploh bo s procesorjem Exynos opremljena različica bolj na široko na voljo predvsem v Aziji in Afriki. Svetoven seznam si lahko ogledate na VR-Zone, kjer je obenem priročno razjasnjeno, da bosta modela lahko ločljiva - z Exynosom opremljen Galaxy S4 ima oznako GT-I9500, s Snapdragonom opremljen pa GT-I9505.