Samsung pripravlja osemjedrni procesor za mobilne telefone

Primož Resman

24. nov 2012 ob 19:35:41

ARM je ob predstavitvi svojih 64-bitnih jeder, ki imata kodno ime A53 in A57, dodbra predelal tudi zanimivo strategijo parjenja različnih jeder. A53 je sicer naslednik dobro znanega jedra A7, medtem ko je A57 pravzaprav enak, le da je naslednik popolnoma svežega jedra ARM A15. Slednji je zaenkrat na voljo le v enem dvojedrnem procesorju iz Samsungove družine Exynos, uporabljati pa ga je mogoče v najnovejšem Samsungovem Chromebooku ter jasno v prav tako Samsungovem 10-palčnem Nexusu 10. Skupaj z jedroma A53 in A57 so kot rečeno, dodatno objasnili strategijo big.LITTLE, kjer je namen v en čip zapakirati dve oz. štiri jedra A57 in štiri jedra A53, kjer bi slednji delovali ob lažjih opravilih, prvi pa, ko bi bila potreba po hitrejšem delovanju. Nekoliko vprašljivo je predstavljanje operacijskemu sistemu v primeru mešanega števila jeder, saj bi se dvojni dvojedrni procesor operacijskemu sistemu še vedno predstavljal kot dvojedrnik, čeprav ima štiri fizična jedra - vedno bi bil namreč aktiven zgolj en par jeder.

Strategijo so sicer predstavili že lani, kjer bi povezali prav jedra iz družin A7 ter A15, a do sedaj ni bilo pretiranega povpraševanja po tem. Samsung bo to očitno spremenil v začetku prihodnjega leta, ko naj bi predstavili prav takšen procesor s kot kaže vsega skupaj kar osem jedri. Veliko se govori o takšni konfiguraciji, a se omenja še par dvojedrnikov, kar bi bilo nekoliko bolj smiselno - čip Exynos 5 uporablja dve jedri A15, je izdelan v 32 nm HKMG procesu in, zmogljivosti navkljub, za dvojedrnika ni pretirano varčen. Nov procesor oz. sistemski čip z različnimi jedri naj bi bil izdelan v 28 nm proizvodnem procesu, s čimer bi porabo še nekoliko znižali, a bi bil vseeno udarec četverice jeder A15 na porabo energije precejšen, varčnejšim jedrom A7 za manj zahtevna opravila navkljub.

V primeru uporabe para štirijedrnikov je malo verjetno, da bomo čip videli v pametnih mobilnikih, predvsem zaradi udarca na avtonomijo baterije. Najbolj verjetno mesto uporabe takšnega čipa je torej v tabličnih računalnikih in nekoliko ugodnejših prenosnikih, na katerih bodo tekli Android, Chrome OS oz. Windows RT. Sploh v primeru prenosnika z enim izmed drugih dveh operacijskih sistemov razloga za varčnejše procesorje na arhitekturi x86 skorajda ni več.