Jeseni nov iPhone ali dva

Mandi

26. jul 2013 ob 09:07:01

Dnevi so se že začeli krajšati, kar pomeni, da bo jesen še prekmalu tu, z njo vred pa - seveda - predstavitev svežega iPhona. Analitiki so temu primerno že pošteno živčni, novičke o tem ali onem aspektu novega telefona pa prihajajo iz vseh mogočih logov. Najprej datum. Točnega seveda ni, zato se na veliko špekulira, predvsem v povezavi s nedavno pokazano predogledno različico novega mobilnega operacijskega sistema iOS7. Namreč, lanski iOS6 je bila predstavljen 11. julija, splavljen pa točno 100 dni kasneje, 19. septembra. Letos naj bi bilo isto (ker: Cook naj bi se držal Jobsovega muštra), kar namiguje na izdajo končne različice iOS7 v sredo, 18. septembra. Predstavitev naj bi seveda pospremili tudi z novimi napravami. Nekateri menijo, da kar na ta dan, drugi, da še isti teden (petek, 20.9.), tretji da dober teden dni kasneje (petek, 27.9.).

Dalje, katerimi napravami? Analitiki omahujejo med iPhone 5S (nadgrajeno različico petke), iPhone 6 (nov, lepši telefon) ali kar obojim, pri čemer naj bila 5s "flagship" model, 6ka pa bolj budget zadeva ranga 300-400 dolarjev brez subvencije in s plastičnim hrbtiščem (kot so ga že napovedali pri slovenskem portralu plitak.si ^^). Cenejši model naj bi bil za podjetje kar nujen, tako glede na prodajo pri konkurenci kot glede na njihove pravkar izdane poslovne rezultate. Ti so sicer nekoliko boljši od napovedanih, vendar slabši od iztega četrtletja lani (tako po prihodkih kot po dobičku), kar naj bi kazalo, da so praktično že dosegli vrh svojih zmožnosti za prodajo dragih, premium telefonov. Na srednjem delu trga, kjer se zdaj veselo masti Android banda, pa naj bi jim bi bil še na voljo. A kaj se ve. Druge govorice pravijo, da bo šestka zunaj šele naslednje leto, sicer bolj v začetku leta kot jeseni.

Kaj bo notri? Glede osrednjega čipa ni znanega nič konkretnega, bi pa lahko prešli na še malo večje zaslone, morda nove supertanke LG-je (full hd, 2.2 milimetra debeline) z minimalnimi robovi, tako da bi velikost naprave znala ostati ista. No, morda naj bi žrtvovali namenski "Home" gumb na spodnji strani zaslona. Naprava bi znala biti vodotesna. Barv ohišja naj bi bilo več, pač v skladu s toni novega iOS7. Prihajata čitalec prstnih odtisov, morda kaj konkretnejšega z NFC in mobilnimi plačili. Wi-FI naj bi podpiral novejši standard 802.11ac na 5 gigaherčnem pasu in prenosi tam do pol gigabita na sekundo. 64 oz. 128GB prostora, najbrž poldrugi ali celo dva GB RAMA.

Kaj in kako, bomo najbrž slišali še prekmalu. Žal pa veselje ne bo dolgo trajalo, ker naj bi kmalu zatem dobili tudi naslednjo revizijo Samsungove Galaxy linije.