Google predstavil Android 4.3, sveža Nexus 7, Q

Mandi

25. jul 2013 ob 09:01:14

Googlov Android/Chrome/Apps šefe Sundar Pichai je danes - kot že najavljeno - predstavil svežo verzijo Androida - 4.3. Novosti niso posebej velike. Napravo bo zdaj lahko uporabljalo več uporabnikov hkrati, vsak s svojim profilom, mulčevega pa boste lahko omejili (mu prepovedali in-app nakupe, po zgledu Microsofta). OpenGL ES 3.0 bo znal izkoristiti novejše mobilne grafične čipe, kar so ponazorili z ličnim demom s popularnim Unity game engine. Podobno kot pri Oknih 8.1 je zdaj na voljo tudi polnovredni e-Book oz. video DRM, kar se že pozna: ameriški uporabniki bodo lahko uporabljali Netflix v HD različici, študentarija pa si bo lahko izposojala oz. kupovala učbenike. Sproti so še malo popravili Blootooth, ter dodali še 5 novih jezikov.

Pichai je pokazal tudi prvo napravo z novim Androidom - naslednika lani oktobra predstavljene tablice Nexus 7. Tu ni bilo kakih hudi skrivnosti, ker je domači trgovec z elektroniko Best Buy tablico v svojo trgovino umestil par ur prezgodaj. Specifikacije: 7-palčni 1920x1200 IPS LCD, 1.5GHz Qualcomm Snapdragon S4 Pro 8064, Adreno (ex ATI Imageon) 320 grafični čip, 2GB DDR3 spomina, 16 oz. 32GB prostora na disku, 5 megapikselna kamera zadaj, 1.2 megapikselna spredaj. Prednaročila so že na voljo za 230 oz. 270 dolarjev, datum izdaje pa še ne.

Edino presenečenje je bila tako njihova tv napravica - $35 dolarjev vreden HDMI dongle po imenu Chromecast, ki nadomešča lansko kroglično polomijo Nexus Q. Na njej teče Chrome OS, ne zna pa nič drugega kot predvajati spletne glasbe oz. videa, predvsem Google Music, YouTube in Netflix. Nadzorujete jo s svojim telefonom (tudi iPhonom), tablico ali prenosnikom. Izdali so tudi SDK zanjo, žal zelo zaprtokodne sorte.