Google pripravlja Android predstavitev

Primož Resman

21. jul 2013 ob 12:41:09

Večina tistih, ki spremlja svet Androida, je že na konferenci I/O pričakovala, da bo Google predstavil Android 4.3, kot splavitveno napravo pa bi obenem predstavili novo generacijo Nexus 7.

Zgodovina je jasna, saj je bil Nexus One predstavljen skupaj z Androidom 2.1, Nexus S z 2.3, Galaxy Nexus s 4.0, lanskoletni Nexus 7 s 4.1 ter Nexus 4 in 10 skupaj z Androidom 4.2. Poleg očitnega trenda je bila razlog za takšna pričakovanja tudi obilica govoric. O lastnostih nove generacije naprave Nexus 7 se namreč govori že od aprila (podobna cena, podobno prostorni modeli in podobna velikost predhodniku, a zaslon s 1920×1200 pikami, Qualcommov Snapdragon 600 namesto Tegre 3, vsaj 2 GB pomnilnika ...), kakor tudi o Androidu 4.3. Obenem je bila konference polna neuradnih napovedi, da bo neka funkcionalnost na voljo v Androidu 4.3, česar pa poslušalci uradno ne bi smeli slišati. Neuradni razlog za zakasnitev predstavitve naj bi bile neznane težave.

Kmalu po konferenci I/O so začele krožiti govorice, da bosta Android 4.3 in nov Nexus 7 svetu predstavljena julija. Sprva se je govorilo, da bi bila prireditev lahko že 10. julija, a s tem ni bilo nič. Zdaj je uradno, Googlova predstavitev, povezana z Androidom in Chrome OS bo namreč 24. julija, prihajajočo sredo. Za Android praktično ni dvoma, kaj lahko pričakujemo, saj je Android 4.3 že pobegnil na splet v obliki beta izdaj, nova generacija naprav Nexus 7 pa se je že pokazala kameri (omenja se kar 4 GB pomnilnika!). Boljše vprašanje je, kaj namerava Google pokazati v zvezi s Chrome OS, sploh po nedavni predstavitvi Pixla, ki konkurira z najboljšimi Ultrabooki™ na tržišču. A vsa ta vprašanja bo že prihodnji teden razjasnil Sundar Pichai, vodja združenega oddelka za Android in Chrome OS.