Samsung spet kopira

Mandi

23. jul 2013 ob 23:00:35

Te dni se je v ZDA začela prodaja Samsung Galaxy Tab 3, in Apple fan boyi so seveda že vsi živčni glede podobnosti z Applovim iPadom Mini. Manjši različici - 7 oz. 8 palčni - imata namreč po novem znatno ožji rob na levi in desni strani, tako kot iPad mini (glej sliko), medtem ko so prejšnje različice vse imele enako široke robove okoli vseh strani (tako kot veliki iPad, seveda, glej drugo sliko).

Kot nadaljuje applovski portal Obama Pacman, je Johny Ive je te tanjše robove posebej izpostavil v predstavitvenem videu za Mini, to v okviru narative, da je Mini resnično razvit iz ničle ("potreb po dizajnu lepe manjše tablice"), ne zgolj pomanjšana verzija običajnega iPada. Debelejši robovi so pač smiselni pri večjem iPadu, ker je ta težji in ga bo uporabnik želel z enim prstom prijeti še prednji stranici, pri čemer noče, da bi pomotoma zadel po zaslonu (oh, Kindle Touch ..). Manjši iPad pa je lažji in lahko torej mirno leži v dlani, brez držanja spredaj, zato stranski rob več ni potreben; pravzaprav je naprava še vizualno lepša, če je ta rob ožji. To naj bi Ive uvidel, medtem ko Samsungu, ki je prvi naredil manjšo tablico, stvari naj ne bi bile jasne vse do lanske predstavitve Minija.

Roko na srce, naprave so podobne, in ja, Samsung jih redno prilagaja izgledu svojega konkurenta. Vendar pa niso identične, oz. boljše povedano, Samsungove naprave pri seznanjenemu uporabniku sigurno ne bi naredile istega celotnega vtisa, kar je (10. člen Uredbe ES 6/2002 o modelih skupnosti) tudi vsebina zakonske zaščite za izgled industrijsko uporabljivih stvari. Apple uporabniki radi pravijo, da njihove naprave "izgledajo bolje", s čimer inherentno priznavajo, da Samsungove niso dovolj verne kopije, da bi dejansko šlo za krajo dizajna.

No, lanska 1.05 milijarde vredna odločitev porote v zadevi Apple proti Samsung je sicer rekla, da Samsungovi izdelki so isti, beri, skopirani. Vsaj za ameriške oči, kajti tu v Evropi je Apple primer zgubil, nakar se je moral Samsungu še opravičiti zaradi kleventanja. Pa tudi iz ameriške sodbe niso dobili kaj dosti. Javnost nanjo ni reagirala z odobravanjem; kvečjemu so jo vzeli kot uradni dokaz, da so Samsungi res enako dobri kot Appli, in potem S3-ko razgrabili kot vroče žemljice. Model S3 namreč ni bil zajet v omenjeni tožbi in torej ni bil na seznamu prepovedi prodaje, ker je Apple po mnenju sodnice Lucy Kohov zamudil z njegovo prijavo. Junija letos je Apple v ločeni zadevi (drugi patenti, isti izdelki), ki jo vodi sodnik Paul S. Grewal, poskušali dobiti prepoved prodaje S4-ke, pa tudi ni šlo skozi, ker je bil sodnik prav tako mnenja, da bi pozna prijava samo še zavlekla primer. Kar se tiče one milijardne odškodnine - Kohova je marca letos ugotovila, da Samsungove kršitve niso bile naklepne, zato jo je najprej razpolovila, kmalu zatem pa še razveljavila. Kot pravi, porotniki niso ustrezno razumeli patentnega prava, zato so napačno odločili o odškodnini. Bi jo popravila sama (remittur), če bi šlo, a to ni bilo mogoče, ker porota določila zgolj enoten znesek ("lump sum"), ne pa posebej zneskov za vsak posamično kršitev Applovih pravic intelektualne lastnine. Kohova tako ne ve, kaj mora popraviti in za koliko. Posledično bo novembra povsem novo sojenje o odškodnini, in kaj lahko se zgodi, da bo znesek dobesedno bagatelen v primerjavi z medsebojnim prometom med firmama (Apple si je sicer že našel novega proizvajalca zaslonov oz. osrednjega čipa, RAM in trajni spomin pa mu še dobavlja Samsung). Morda bo Applu celo žal, da se ni poravnal s konkurentom - februarja naj bili bojda že blizu, a niso hoteli podpisati. Samsungovi izdelki se namreč odlično prodajajo; telefonov že od nekdaj prodajo več, letos pa naj bi jih prehiteli še na tabličnem trgu, ki je bil vse do zdaj močno v domeni Appla. Bo kar prav, ker zadnji Galaxy Tabi sploh niso več tako ubogi kot izvirnik.

Mimogrede, novi iOS 7 izgleda sumljivo podobno starejšim različicam Windows phona, obnaša pa kot Samsungov okus Androida. Applovega tabora, če smemo, to kot kaže ne moti preveč; so namreč polno zaposleni z branjenjem/hvaljenjem novih ikon (ker jih skoraj vsi drugi dizajnerji kritizirajo, oz. ponujajo alternative) in fontov, ki bodo zdaj, ko jih je sicer nezmotljivi Apple popravil, spet zelo lepi. No, vsakomur svoje. Vsekakor so to bolj sladki poblemi, sploh če jih primerjamo z Microsoftom, ki mu v skladiščih ostaja 6 milijonov neprodanih Surfacov. Da se jih znebi, je bil primoran krepko porezati cene - na raven poceni droid tablic. To jih je stalo 900 milijonov ter krepko pokvarilo njihove četrtletne rezultate, oz. dologočne načrte, da postanejo "products and services company".