Slovenija druga na Microsoftovem tekmovanju v računalništvu

Matej Huš

13. jul 2013 ob 11:00:07

Včeraj se je v Sankt Petersburgu končal 11. Microsoftov Imagine Cup, ki predstavlja tekmovanje za študentske ekipe v računalništvu. Na njem sta sodelovali tudi dve slovenski ekipi, ki sta dosegli lepe uspehe. Ekipa DORA (Doctor's Operational Research Assistant), v kateri so sodelovali Kristjan Košič, Boštjan Arzenšek, Andraž Leitgeb in Zedin Salkanović z mariborske FERI ter Matej Vogrinčič iz UKC Maribor, je v kategoriji Inovacije osvojila odlično drugo mesto. Razvili so projekt, ki naj bi pomagal izboljšati učinkovitost operacij v bolnišnicah. Njihov sistem kirurgu omogoča, da med operacijo račualnik krmili z glasovni ukazi in s kretnjami in tako pridobi informacije o bolniku, ne da bi se onesterilil. S tem dosežkom so izboljšali uspeh iz leta 2005, ko so bili četrti (seveda ne isti ljudje, ampak ista ustanova).

Druga slovenska ekipa je bila Beezinga s sistemom za analizo in zgodnje obveščanje o razmerah v čebelnjakih. Niso so se uvrstili na stopničke. Zanimivo je, da so na slovenskem izboru zmagali in se na tekmovanje uvrstili neposredno, medtem ko se je morala DORA, ki je bila v Sloveniji druga, tja prebiti skozi dodatne kvalifikacije. Ekipa DORA je za svoj uspeh prejela 10.000 dolarjev nagrade. Skupno je Microsoft razdelil dober milijon dolarjev.

Skupine so tekmovale v treh glavnih kategorijah, in sicer Inovacije, Igre ter Svetovno državljanstvo. Zmagale so ekipe iz Velike Britanije, Avstrije in Portugalske (vsaka v svoji kategoriji). Tekmovanje bo prihodnje leto v Seattlu.