Slovencema četrta nagrada na Intel ISEF-u

Matej Huš

15. maj 2015 ob 20:14:48

Potem ko je bila lani Slovenija na največjem svetovnem tekmovanju znanstvenih projektov in raziskovalnih nalog za srednješolce Intel ISEF zgolj opazovalka z manjšo delegacijo, sta tja letos prvikrat potovala slovenska predstavnika. Miha Gulič z II. gimnazije Maribor in Klemen Ducman s Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor sta s projektom High Frequency Resonant Transformer pod mentorstvom Marka Jagodiča osvojila četrto nagrado v kategoriji fizika in astronomija ter prejela tudi denarno nagrado v višini 500 dolarjev.

Intel ISEF je največje tovrstno tekmovanje na svetu, kamor se je letos uvrstilo več kot 1700 tekmovalcev iz več kot 75 držav oziroma regij. Tja so potovali najbolje uvrščeni z 422 predtekmovalnih sejmov, med katerimi je bila prvič tudi Slovenija. Slovenska predstavnika sta se na tekmovanje uvrstila prek Državnega srečanja mladih raziskovalcev, ki ga vsako leto organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in na katerem sodelujejo učenci in dijaki z večine slovenskih osnovnih in srednjih šol.

Tekmovalca sta izdelala Teslov transformator, za kar potrebno znanje presega srednješolsko snov. V nalogi sta najprej teoretično izračunala, kakšnim pogojem morata ustrezati sekundarna tuljava in kondenzator, ki tvorita LC-krog. Na podlagi teoretičnih izračunov sta izdelala delujoč prototip, ki sta ga predstavila sodnikom na tekmovanju.

Glavno nagrado je prejel Raymond Wang iz Kanade za razvoj sistema za izboljšanje kakovosti zraka v letalskih kabinah ter zmanjšanje širjenja bolezni. Njegov sistem za skoraj trikrat izboljšuje dotok svežega zraka v kabino, hkrati pa razpolovi koncentracije patogenih bakterij in virusov v zraku v primerjavi s klasičnimi sistemi. Za svoj dosežek je prejel štipendijo v višini 75.000 dolarjev.

Na ISEF udeleženci tekmujejo v 20 kategorijah, kjer lahko osvojijo prvo, drugo, tretjo ali četrto nagrado. Posebej nagradijo še najboljše projekte v vsaki kategoriji ter najboljše tri projekte iz vseh kategorij skupaj. Poleg tega posebne nagrade podeljujejo še sponzorji, kjer pa pridejo v poštev le tematsko ustrezni projekti. Skupno so razdelili približno štiri milijone dolarjev.

Prihodnje leto bo tekmovanje v Phoenixu v Arizoni, kamor bodo spet potovali slovenski predstavniki.