Evropski parlament v resoluciji obsodil vohunjenje ZDA in predlagal ukrepe

Matej Huš

5. jul 2013 ob 12:39:27

Evropski parlament je včeraj na julijskem plenarnem zasedanju glasoval o preiskavi ameriškega prisluškovanja, ki ga izvaja NSA in ga je razkril žvižgač Edward Snowden, ter o izmenjavi podatkov z ZDA glede potnikov v letalskem prometu. Parlament je z veliko večino 483 glasov za, 98 proti in 65 vzdržanih sprejel resolucijo, ki zaostruje odnose med ZDA in EU.

Parlament v resoluciji izraža resno zaskrbljenost nad programom Prism, obsoja vohunjenje ter od ZDA terja razkritje vseh podatkov o teh obtožbah. Prav tako so v resoluciji osodili podobne programe, ki jih izvajajo Velika Britanija, Švedska, Nizozemska, Nemčija, Poljska (sedaj vemo, da tudi Francija, čeprav v resoluciji ni omenjena), države pa pozvali k preučivi zakonitosti teh programov.

S problemom se bo ukvarjal Odbor za državljanske svoboščine, ki bo do konca leta zbral vse razpoložljive podatke in pripravil poročilo. Zavzeli so se še za zaščito žvižgačev, čeprav evropske države delajo ravno nasprotno. Spomnimo, da Snowdnu azila za zdaj ni odobrila še nobena evropska država, čeprav je zanj zaprosil v več članicah.

Pomenljivo pa je tudi priporočilo Komisiji in Evropskemu svetu, naj razmislijo o prekinitvi programa izmenjave podatkov o letalskih potnikih (ki ga zahtevajo ZDA za brezvizumski režim) ter o prekinitvi programa za izmenjavo podatkov o finančnih transakcijah z ZDA za preprečevanje terorizma in pranja denarja. Evropski parlament je v resoluciji zapisal, da podpirajo Komisijo, če se bo ta odločila za ukinitev teh programov. So pa poudarili, da vse to ne sme vplivati na sprejetje več milijard vrednega prostocarinskega sporazuma, ki se pripravlja (TTIP).

Vsi slovenski poslanci so glasovali za resolucijo, razen Jelka Kacina, ki ni glasoval.