Kitajci z daleč najhitrejšim superračunalnikom

Matej Huš

3. jun 2013 ob 21:11:59

Ta mesec bomo dobili novo lestvico 500 najhitrejših superračunalnikov, ki jo objavljajo dvakrat letno, a že sedaj lahko napovemo spremembo na vrhu. Superračunalnik Titan, ki je prestol uradno zasedel novembra lani, bo moral primat prepustiti kitajskemu superračunalniku Tianhe-2. To je v poročilu z obiska na Kitajskem povedal Jack Dongarra iz Oak Ridge National Laboratoryja, kjer imajo doslej najhitrejši superračunanik.

To je naslednik superračunalnika Tianhe-1A, ki je prvo mesto zasedel januarja 2010. Vmes je šel razvoj naprej in Tianhe-1A se je moral sprijazniti z usodo vseh računalnikov - počasnim drsenjem proti dnu lestvice, ko prihajajo čedalje hitrejši superračunalniki. Tianhe-2 bo od trenutnega prvaka več kot dvakrat hitrejši. Medtem ko Titan zmore okrog 20 petaflops, jih Tianhe-2 opravi okrog 55. Nov superračunalnik je zgrajen z ameriško in kitajsko pametjo. Ima 32.000 večjedrnih čipov Intel Xeon Ivy Bridge, 48.000 čipov Xeon Phi, koprocesor na arhitekturi MIC (Many Integrated Core) ter 1 PB pomnilnika in 12 PB kapacitete. Kitajsko pamet pa zastopajo medvozliščne povezave in 16-jedrni procesorji Galaxy FT-15 (skupaj jih je 4096). Vse skupaj je stalo 290 milijonov dolarjev, porabi pa 24 MW električne energije z upoštevanim hlajenjem. Podrobnosti o zasnovi posameznih vozlišč in ostalem lahko najdete v poročilu. Nov superračunalnik bo stal v Nacionalnem centru za superračunalnike v Gvangdžovu (nekdanji Kanton).

Kitajci pa se tu še ne ustavljajo, ampak smelo napovedujejo preboj magične meje eksaflops do leta 2020. Superračunalniki so doslej sledili Moorovemu zakonu in se eksponentno razvijali, a čedalje večje probleme predstavlja hlajenje. Če ne bo bistvenega tehnološkega preboja, bo to mejo težko doseči. V ZDA so nekoliko pragmatičnejši in pravijo, da do leta 2025 meje eksaflops ne bodo dosegli.