Nov najhitrejši superračunalnik zmore 20 petaflops

Matej Huš

29. okt 2012 ob 19:09:29

Še na junijski lestvici najhitrejših superračunalnikov na svetu je bila na prvem mestu ameriška Sequoia s 16,32 petaflops (tisoči bilijonov operacij s plavajočo vejico na sekundo), sedaj pa jo je za skoraj četrtino prehitel Titan. Oak Ridge National Laboratory (ORNL) je danes predstavil nov superračunalnik, ki po testih sodeč presega zmogljivost 20 petaflops. Več kot 90 odstotkov te moči odpade na grafične čipe GK110, se je pohvalila Nvidia.

Sistem Cray XK7 sestavlja 18.688 vozlišč, ki imajo vsako po 16 jeder v obliki AMD-jevih procesorjev Opteron 6274 in grafičnih procesorjev Nvidia Tesla K20 (skupno 299.900 grafičnih jeder). Skupno ima na voljo 700 TB pomnilnika. Gre torej za v zadnjem času že ustaljeno kombinacijo centralnih (CPU) in grafičnih (GPU) procesorjev, s katero je mogoče doseči najvišje zmogljivosti ob zmerni porabi prostora in energije. Titan bo tako porabil enako količino prostora in le za 30 odstotkov več električne energije (skupno 9 MW) kakor devetkrat počasnejši Jaguar, ki je ta hip najhitrejši superračunalnik v ORNL. Najhitrejši slovenski superračunalnik je za približno tri velikostne razrede počasnejši.

Titan bodo uporabljali za raziskave podnebja (simulacije), raziskav materialov na nanometrski skali, simulacije molekulske dinamike in molekulsko modeliranje. Postavitev oziroma nadgradnja Jaguarja je stala 100 milijonov dolarjev.