Uradno: naslednji Windows bo 8.1, za uporabnike Osmice zastonj

Matej Huš

15. maj 2013 ob 14:30:22

Microsoft je uradno potrdil, kar pravzaprav že predpostavljamo lep čas in podajamo kot dejstvo. Naslednja verzija operacijskega sistema Windows, ki jo za zdaj še poznamo pod kodnim imenom Blue, se bo imenovala Windows 8.1, je na konferenci v Bostonu povedala Tami Reller, direktorica za marketing in finančna direktorica v Microsoftu. Kot sprememba na decimalnem mestu v številki verzije nakazuje, da spremembe niso revolucionarno velike, bo temu primerna tudi dostopnost. Windows 8.1 bo namreč na voljo kot brezplačna posodobitev za vse uporabnike Windows 8, prenesli pa ga bodo lahko prek Windows Store.

Glavno vprašanje ostaja, ali bomo dobili nazaj startni meni na klasičnem namizju. Microsoft tu ostaja trmasto molčeč, čeprav je Rellerjeva povedala, da je razvojna skupina "načelna, ne pa trmasta". Glede na velik revolt uporabnikov proti novem uporabniškem vmesniku, ni tako neverjetno pričakovati, da se bo meni start vrnil. Dokončen odgovor bomo dobili 26. junija, ko izide predogledna verzija Windows 8.1.

Operacijski sistem bo na voljo še letos. V Redmondu so zatrdili, da bo nared pravočasno. To pomeni dovolj zgodaj, da ga bodo lahko sestavljavci računalnikov namestili na nove računalnike, ki bodo naprodaj v božični nakupovalni sezoni. To postavlja datum izida v zgodnjo jesen, če se gre zanesti na dosedanje datume, bržkone septembra.