Windows 8.1 RT umaknjen zaradi težav, že popravljen

Matej Huš

23. okt 2013 ob 09:03:30

Le dva dneva po izidu nove verzije Microsoftovega operacijskega sistema Windows 8.1 so morali v Redmondu umakniti inačico za arhitekturo ARM. Windows 8.1 RT je bil prek spletne trgovine Windows Store brezplačno na voljo le dva dni, potem pa so pretehtale pritožbe uporabnikov o nepojasnjenih težavah po nadgradnji.

Uradna razlaga iz Redmonda je sila skopa. V odgovoru na vprašanje so zapisali, da se je zgodila "situacija, ki vpliva na omejeno število naprav [...], zato so začasno odstranili posodobitev Windows RT 8.1 iz Windows Store". Sodeč po neuradnih informacijah posodobitev poškoduje določene datoteke, ki so potrebne za zagon, zato sistem obvisi v modrem zaslonu ob vsakem poskusu zagona. Microsoft težavo odpravlja, medtem pa so se na internetu že znašla navodila, kako jo obiti oziroma si pomagati, če vas je doletela. Treba je izdelati zagonski USB-ključ, kar lahko storimo na katerikoli verziji Windows od XP dalje. Izgube podatkov k sreči ni.

Kljub temu je spodrsljaj sramoten, saj Windows 8.1 RT teče le na platformi ARM, ki je precej konsolidirana in bistveno bolj poenotena od solate x86/x64. Toda tam problemov ni bilo, na ARM pa se je zataknilo. Zlobni jeziki pravijo, da si je Microsoft pravzaprav kriv sam, ker ni hotel izdati RTM-verzije za ARM istočasno kot za platformo x86/x64. Če bi jo bil, bi napako proizvajalci strojne opreme oziroma sestavljavci računalnikov bržkone odkrili že prej in bi bila do danes odpravljena.


Dodatek: Microsoft se je za napako opravičil in še pred objavo te novice napako odpravil in nadgradnjo na Windows RT 8.1 ponovno objavil v Windows Store.