OZN vidi žuželke kot možno rešitev za svetovno lakoto

Mandi

14. maj 2013 ob 17:25:16

Organizacija Združenih narodov narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je na današnji mednarodni konferenci v Rimu predstavila 200-stransko poročilo o jedljivih žuželkah ("edible insects"). Identificirali so več skupin žuželk (nekatere vrste hroščev, mravelj, čričkov, kobilic), stonog ter pajkovcev (pajkov, škorpijonov), ki naj bi bilo zelo primerni za hrano ljudi.

Kot ugotavljajo, so omenjene žuželke bogat vir beljakovin, maščob, vlaknin, rudnin in mineralov (fosfor, železo, magnezij, mangan, baker, cink) ter tudi nekaterih vitaminov. Obenem so "izjemno energijsko učinkovite" pri pretvorbi krmil v užitno meso, saj porabijo le 2 kilograma krmila za kilogram mesa, v primerjavi z 8 kilogrami krmil in ogromno vode, kot jih rabi domače govedo. Hraniti jih je mogoče z ostanki hrane, kompostom, živalskim gnojem in drugimi hranili, ki niso primerne kot krmilo klasičnih jedilnih živali (no ja, marsikaj se poskuša), pa še ekološki učinki gorenja žuželk so bistveno bolj blagohotni kot pri perutnini, govedu ali svinjini.

Dalje, katero od skoraj 2000 jedljivih vrst žuželk kot vir oz. dopolnilo k prehrani že uporabljata dobri 2 milijardi ljudi, vendar zgolj v majhnem obsegu. Industrijska pridelava žuželk je prisotna zgolj kot vir hrane za ribogojnice, a če bi se to znanje in izkušnje preneslo še drugam, bi bilo mogoče dokaj enostavno rešiti probleme s hrano. Seveda mora biti ta prehod "postopen" in naj bi sprva prispeval zgolj k "razbremenitvi" obstoječih virov hrane. Potem bo potrebno sprejeti še kup potrebne regulative in higienskih standardov, ter seveda podeliti koncesije proizvajalcem. Kot je namignil eden od avtorjev poročila, so slednji seveda "že v nizkem štartu".