Strmoglavljenje nadzvočnega Boeinga X-51 povzročila resonanca

Matej Huš

27. okt 2012 ob 14:42:01

Ameriško vojno letalstvo je objavilo preliminarne rezultate preiskave o padcu brezpilotnega nadzvočnega letala X-51, ki so ga avgusta med testom izgubili v Tihem oceanu. Preiskava je pokazala, da je neposredni razlog za strmoglavljenje izguba nadzora nad repnim krmilom (fin), zaradi česar let ni imel stabilne trajektorije. Kaj je povzročilo nedelovanje repnega krmila, še preiskujejo.

Letalo X-51 Waverider je v nebo ponesel bombnik B-52, ki ga je odvrgel nad kalifornijsko obalo. Letalo je nato brez težav letelo približno 15,5 sekund, ko ga je poganjala taktična raketa MGM-140 ATACMS. Po tem času bi se bil moral sprožiti potisni motor (scramjet), ki bi ga s hitrosti štirih machov pospešil do končnih šestih machov. To se ni zgodilo, ker so nadzor nad letom izgubili že pred tem.

Kot je pojasnil vodja programa Charles Brink, je težavo zakrivilo desno sprednje krmilo. To se je prehitro iztegnilo že med raketno stopnjo in zataknilo, zaradi česar je bilo letalo nestabilno. Preostala tri krmila so delovala pravilno, a letala v trenutku, ko so jih začeli uporabljati, ni bilo mogoče več uravnovesiti, ampak se je začelo v spirali približevati tlom in naposled je padlo v Tihi ocean. Potisni motor se sploh ni imel časa zagnati.

Kaj točno je povzročilo težave s krmilom, še ni znano. Inženirji so izločili električne težave, saj je avionika delovala pravilno. Trenutno je najverjetnejša razlaga resonanca. Celoten sklop (torej letalo in raketa, ko sta bila še spojena) naj bi bil začel vibrirati s frekvenco, ki je ustrezala lastni frekvenci enega izmed ključnih delov krmila. Kljub temu so optimistični, da bodo natančen razlog za napako odkrili kmalu in ga odpravili, tako da bo četrti preizkusni polet opravljen v roku, torej marca ali aprila prihodnje leto.