Novice iz varovanja avtorskih pravic in patentov

Gašper Žejn

16. feb 2012 ob 20:25:42

Apple in Kodak

Apple je na sodišče vložil zahtevo za tožbo proti Kodaku, ki je šel v stečaj. Kodak je skozi leta nabral zajeten kupček patentov, okrog 1000, lani pa je sprožil patentni spor zoper mobilnina giganta Appleu in Research in motionu, ta pa sta (kot je pri patentih žal že v navadi) vrnila z nasprotnimi tožbami, kasneje pa sta bili obe tožbi zavrnjeni. Kak mesec nazaj je Kodak vložil novo tožbo zoper Applea, ta pa sedaj prepričuje sodišče, da naj tožbe zaradi bankrota ne obravnava in da naj dovoli Appleu, da se "brani" z naknadno vložitvijo povračilne tožbe zoper bankrotirano družbo. Za vsak slučaj.

Monsanto

Tristo tisoč organskih pridelovalcev poljedelskih pridelkov se sliši kot kletvica, in prav to za Monsanto tudi je. Pridelovalci so namreč v ZDA vložili skupinsko tožbo zoper proizvajalca genetsko spremenjenih semen, ki je našel novo tržno nišo. S patenti namreč izsiljuje male kmete, ti pa nimajo dostopa do pravnih sredstev (beri: vreč denarja za patentne pravnike), da bi se proti Monsantu pomerili na sodišču, zato so bili primorani namesto plačila odškodnine prepustiti kmetije Monsantu, ki je na račun tega močno povečal dobiček.

Metoda, ki jo uporablja Monsanto, je takšna, da se kmetovalci pogodbeno obvežejo, da semen ne bojo shranjevali za naslednje leto, ampak jih bodo ponovno kupili pri Monsantu. Tak način pridelave precej odstopa od tradicionalne metode, kjer kmetovalci s pomočjo uporabe dela pridelka vzdržujejo posevek. Prihaja do zmede: nekateri kmetovalci niti ne razumejo, da bi morali pridelek, ki so ga pridelali, zavreči in kupiti nova semena, drugi določbe zavestno ignorirajo, semena hranijo in ponovno uporabijo, tretji pa teh genetsko spremenjenih semen sploh nočejo, a so se na njihovih njivah pojavila zaradi naravnih metod opraševanja: z vetrom oz. žuželkami. Vse pa rade volje obišče semenska policija in če laboratorijska analiza potrdi (s prostim očesom seme ne izgleda nič drugače), da semena vsebujejo patentirane gene, lahko pridelovalci pričakujejo resne probleme.

Če so bili nekateri mnenja, da je viralna licenca GNU GPL zlobna, ta za prenos potrebuje vsaj programerja. Licenca Monsanta za prenos potrebuje zgolj veter.

Zynga in Vostu

Podjetje Zynga, ki ga mnogi poznajo predvsem po Facebook igri Farmville, se je po tožbi zaradi kršenja avtorskih pravic zoper brazilsko podjetje Vostu, sicer tudi izdelovalca iger, z njim poravnalo. Vostu, ki je pred tožbo zaposloval okrog 600 ljudi, je bil zaradi poravnave prisiljen odpustiti zaenkrat še neznano število zaposlenih, odpovedati pa se je moral tudi delu od 46 milijonov dolarjev zbranega rizičnega kapitala.

Ob tem velja omeniti, da se je podjetje Zynga po pričevanju bivšega zaposlenega posluževalo točno takih metod zaradi katerih zdaj tožari Vostu. Ustanovitelj Mark Pincus pa je celo rekel "Nočem je**ne inovacije. Niste pametnejši od konkurence. Posnemajte to kar počnejo drugi in to počnite dokler ne dosežete njihovega obsega."

Ob teh novicah se človek vpraša koliko bi šele bilo inovativnosti, če patentov sploh ne bi bilo.