Še 24 ur za posodobitev odjemalcev za bitcoin

Matej Huš

14. maj 2013 ob 07:28:45

Zadnji tehnični preplah v deželi bitcoinov se je zgodil pred dvema mesecema. Takrat so rudarji, ki so uporabljali odjemalca verzije 0.8 narudarili nekaj blokov bitcoinov, ki so bili daljši od 512 kB. V principu s tem ni nič narobe, dokler imajo ustrezno zgoščeno vrednost (hash), a stara verzija odjemalca (0.7 in prejšnje) zaradi neposrečeno izbrane podatkovne baze ne razume blokov, daljših od 512 kB. To pa bi lahko predstavljalo velik problem, saj bi se lahko zgodovina transakcij razvejila v dve nekonsistentni verigi.

Kako točno je videti shema rudarjenja, je prikazano v shemi. Bistvo je, da se v vsak blok vgradijo transkacije zadnjih 10 minut, zgoščena vrednost prejšnjega bloka in naključno število (nonce), ki ga je treba uganiti tako, da potem izračunana zgoščena vrednost (hash) bloka zadošča vnaprej znanemu pogoju. Ko je ustrezen blok narudarjen, torej ko je najden tak nonce, postane del verige transakcij, od koder poteka zgodba dalje.

Od tod je razumljivo, zakaj so dolgi bloki povzročili težavo, saj bi jih novi odjemalci prepoznali in upoštevali, stari pa ne. Prva pomoč takrat je bila namestitev stare verzije (downgrade), nova verzija pa je zelo kmalu dobila začasni popravek, ki je za dva meseca prepovedal rudarjenje blokov, daljših od 512 kB. V tem času naj bi vsi nadgradili odjemalce na vsaj na verzijo 0.8. Popravek poteče v sredo ob 2.00 zjutraj po slovenskem času. Takrat utegne vrednost bitcoina zanihati, če uporabniki niso upoštevali nasvetov in posodobili stare verzije, ki bo postala neuporabna. Poskrbite toraj, da imate zadnjo različico, sicer pa se usedite v naslonjač in opazujte, ali bo imel potek roka kakšen vpliv na omrežje in ceno bitcoinov ali ne.