IBM, JP Morgan, Fundacija Linux in ostali gradijo nov "blockchain"

Matej Huš

18. dec 2015 ob 12:37:35

Valut je bilo na svetu že ničkoliko, a bitcoin ima posebno mesto zaradi tehnološke inovacije, ki jo je prinesel. To je blockchain - kriptografsko varna veriga zapisov, ki še nima pametnega prevoda. V bitcoinu je realizirana tako, da se transakcije zapisujejo v bloke, ki poleg transakcij zadnjih nekaj minut vsebujejo tudi zgoščeno vrednost prejšnjega bloka. Tako tvorijo verigo veljavnih transakcij, ki so znane vsem udeležencem in ne potrebujejo centralne avtoritete za zagotavljanje verodostojnosti. Izračunavanje novih blokov je znano pod imenom rudarjenje in poganja celotno skupnost bitcoina, rudarjem pa prinaša dobiček. In prav blockchain je zelo pomembna inovacija.

Zato ni presenetljivo, da jo velikani kanijo uporabiti tudi v drugih delih gospodarstva. Konzorcij pod vodstvom Fundacije Linux, v katerem so združeni IBM, Intel, JP Morgan, Cisco, Mitsubishi, londonska borza, Wells Fargo in podobni težkokategorniki, se je zato lotil razvijati svoje verzije oziroma alternative blockchainu. Projekt koordinira Fundacija Linux, glavni pa je vsaj za zdaj IBM, ki bo prispeval tudi več tisoč vrstic že napisane kode. Zgraditi nameravajo za poslovne namene primerno (torej dovolj robustno) distribuirano glavno knjigo, prizadevanja pa so poimenovali Open Ledger Project.

Tovrstna knjiga se lahko uporablja za skladiščenje vseh vrst informacij, zlasti kakšnih pogodb in transakcij, pri čemer imamo neizpodbiten in matematično trden dokaz, da je bila informacija v nekem trenutku zapisana in da odtlej ni bila spremenjena. Konzorcij torej ne razvija nove kriptovalute, saj to funkcijo bitcoin zadovoljivo opravlja, temveč želijo globljo tehnologijo posplošiti še na druga področja.