Namenske škatle za rudarjenje bitcoinov velik hit

Matej Huš

3. jul 2013 ob 18:27:56

Če ste na naši strani že brali kaj o bitcoinih, veste, da je glavni način nastajanja novih rudarjenje. Poenostavljeno rečeno se vse transakcije zapisujejo v bloke, ki vsebujejo zgoščeno vrednost prejšnjega bloka (tako nastaja veriga), nove transakcije in naključno vrednost. To je treba izbrati tako, da ima novi blok predpisano zgoščeno vrednost SHA-256. Predpisana v tem primeru pomeni, da se mora začeti z določenim številom ničel. Ker ni mogoče vnaprej predvideti, kako bo sprememba vhodnih podatkov spremenila zgoščeno vrednost, se postopek imenuje rudarjenje, v resnici pa gre za ugibanje. Kdor ugane novo vrednost, "narudari" nov blok, sistem pa ga nagradi s 25 bitcoini (ki so trenutno vredni okrog 1500 evrov).

Rudarjenje je resda povezano s srečo, a vsi rudarji se dandanes združujejo v skupine (pool), ki sodelujejo in si delijo izplačila. To pa pomeni, da je vzorec že tako velik, da pride do izraza statistika in so izplačila odvisna le še od računske moči, ki jo prispevamo. Zato ni presenetljivo, da so se začeli pojavljati namenski kosi strojne opreme.

V začetku je bil za rudarjenje dovolj kar osebni računalnik, sedaj pa se to ne izplača več, ker porabimo več električne energije, kot dobimo bitcoinov. Se pa uporabljajo sistemi z veliko grafičnimi karticami, ki so posebej učinkovite pri reševanju teh matematičnih problemov, in še bolj specializirane enote. Ena takšnih se imenuje Jalapeño podjetja Butterfly Labs. Gre za majhno črno škatlo, ki porablja nekaj deset vatov energije in omogoča izračun okrog pet milijard zgoščenih vrednosti na sekundo (5 GH/s). Na računalnik se priključi prek USB-vhoda in z ustrezno programsko opremo začne rudariti.

Na Ars Technici so objavili recenzijo te naprave. Prvi del vam bo bržkone že poznan, saj razlaga osnove delovanja sistema bitcoinov, zanimivejša pa sta drugi in tretji del. Podjetje Butterfly Labs si je sicer prislužilo precej kritik, saj so prednaročila s stoodstotnim avansom pobrali že lani, naprave pa so začeli dobavljati šele letos. Težave naj bi bili imeli s proizvajalcem ASIC-čipov. Sedaj so na voljo različne naprave od najšibkejših 5 GH/s za nekaj sto dolarjev do 500 GH/s pošasti za 22.000 dolarjev.

Napravo so preizkusili in čeprav se greje ter ropota kot za stavo, deluje in to zelo uspešno. Po trenutnih cenah bitcoinov se izplača v dveh tednih. Smo našli mano iz nebes? Niti ne, opozarja že avtor. Cena bitcoinov fluktuira, potem pa je tu še sam ustroj sistema. Nagrada, ki trenutno znaša 25 bitcoinov, se periodično razpolavlja, hkrati pa sistem prilagaja težavnost rudarjenja, tako da je količina nakopanih bitcoinov bolj ali manj konstantna. Vse to pomeni, da se z naraščajočo računsko močjo sčasoma nakoplje čedalje manj bitcoinov. Naprave so torej aktualne sedaj, čez leto ali dve pa bo treba za profitabilnost (tako glede nabavne cene kot obratovalnih stroškov) uporabljati še zmogljivejše in učinkovitejše.