ZDA doslej najodločneje kritizirale kitajske internetne napade

Matej Huš

9. maj 2013 ob 12:00:46

Ameriško zunanje ministrstvo je v ponedeljek Kongresu poslalo poročilo o vojaških in varnostnih vidikih Ljudske republike Kitajske v letu 2013, v katerem so temeljilo analizirali vso kitajsko vojaško udejstvovanje. Poročilo je na tem mestu zanimivo zlasti zato, ker so v njem ZDA odločneje kot doslej obtožile Kitajsko, da izvaja obsežne hekerske napade proti ZDA. Ploščo so namreč ZDA obrnile šele marca letos, ko so prvikrat javno izpostavile Kitajsko kot vir državno sponzoriranih internetnih napadov. Kmalu so na internet pricurljale informacije o kitajski vojaški enoti za elektronsko vojskovanje, medtem ko so Kitajci vztrajno ponavljali, da se le branijo in da v resnici ZDA redno napadajo njih.

V poročilu so tako zapisali, da Kitajska uporablja svoje sposobnosti za napad na računalniške sisteme za zbiranje obveščevalnih podatkov o ameriškem diplomatskem, ekonomskem in obrambnem sektorju, ki podpirajo program nacionalne obrambe ZDA. V letu 2012 se je zvrstila vrsta napadov na več računalniških sistemov v lasti ZDA, mnogo teh napadov pa so uspeli izslediti do kitajske vojske ali drugih kitajskih državnih inštitucij. V poročilu so še zapisali, da je elektronsko vojskovanje pomemben del vsakega konflikta, Kitajska pa pripravlja teren, da bi z obširnimi napadi izravnala ameriško premoč na računalniškem področju. Spomnimo se, da so Kitajci napadali številne pogodbene dobavitelje in proizvajalce za ameriško vojsko, med njimi tudi Lockheed Martin.

Kitajska se je že odzvala na poročilo in ga večidel zanikala. Zanikajo, da bi se ukvarjali z internetnimi napadi in ponavljajo, da svojo tehnologijo in sposobnosti gradijo z miroljubnimi nameni, torej za obrambo. Kitajsko zunanje ministrstvo je povedalo, da gre za neodgovorne komentarje legitimnega kitajskega obrambnega programa, ki napihujejo idejo o Kitajski kot varnostni grožnji.

V poročilu najdemo še številne zanimive podatke. ZDA je zlasti zbodel proračun, saj je Kitajska letos marca napovedala 10,7-odstotno povečanje proračuna za vojsko, ki bo po uradnih statistikah znašal 117 milijard dolarjev, neuradno pa še več. V letu 2012 naj bi namreč za vojsko porabili 135 do 215 milijard dolarjev, ocenjuje Pentagon, medtem ko so uradne številke več kot pol nižje. ZDA za vojsko in obrambo letno porabijo od 1000 do 1400 milijard dolarjev.