Svoboda na internetu v zatonu

Dare Hriberšek

2. nov 2018 ob 11:22:59

Poročilo think tanka Freedom House o stanju svobode na spletu za letošnje leto ni preveč spodbudno. Internetne svoboščine globalno upadajo že osmo leto zapovrstjo, še zlasti potem, ko so nekatere vlade pogrom nad lažnimi novicami in naraščajoče zbiranje osebnih podatkov izkoristile še za utišanje političnih nasprotnikov. Poročilo navaja, kako je širjenje govoric, lažne propagande in sovražnega govora pomagalo razplamtevati nasilje v Mjanmaru, Šri Lanki in Indiji. Za nazadovanje ima, tako poročilo, precejšnje zasluge Kitajska, ki drugim vladam uspešno izvaža svoje standarde ter tudi strojno in programsko opremo za izvajanje nadzora nad državljani. Kitajska je tudi sicer v poročilu označena kot najhujša kršiteljica spletnih svoboščin.

Poročilo ugotavlja, da je kar 26 od 65 opazovanih držav (Slovenije ni med njimi) na tem področju nazadovalo, med njimi so se znašle tudi ZDA, večinoma pa zaslugi ukinitve spletne nevtralnosti in okrepljene vladne vohunske dejavnosti. 18 držav je od lanskega junija do danes povečalo državni nadzor na spletu, 32 vlad pa je uporabljalo plačane komentatorje, pa tudi bote oz. trolle, da bi z njihovo pomočjo manipulirale razprave.

So pa v poročilu tudi svetle točke, 19 držav je tako svojo oceno izboljšalo. Posebej je pohvaljena Armenija, kjer so s pomočjo družabnih omrežij, aplikacij za klepet in storitev za pretok videa uspešno izpeljali mirno revolucijo. Država si je zato namesto lanske oznake "delno svobodna" priborila oznako "svobodna". Pohvalo je dobila tudi Etiopija, kjer je novi premier izpustil zaprte aktiviste in blogerje ter obljubil sprostitev kazenske zakonodaje glede spletnega komuniciranja. In končno, če si želite živeti v resnično spletno svobodni državi, taki, ki ima spodobne povezave in neparanoično oblast - potem morda začnite razmišljati o selitvi v Estonijo oz. Islandijo, ki sta v poročilu z naskokom na vrhu.