Kitajska: mi ne napadamo ZDA, one napadajo nas

Matej Huš

28. feb 2013 ob 15:08:11

Kitajska se je nekoliko resneje in močneje odzvala na čedalje pogostejše obtožbe, da njeni vojaški hekerji napadajo ameriške novinarske hiše, podjetja in kritično infrastrukturo. Večkrat so jih že zanikali, sedaj pa so zatrdili, da je situacija v resnici obrnjena - ZDA redno napadajo Kitajsko.

Dvoje kitajskih vojaških internetni strani je lani v povprečju doživelo 144.000 napadov mesečno, pri čemer sta jih dve tretjini izvirali iz ZDA. Gre za strani ministrstva za obrambo in kitajske vojske, ki sta očitno zelo zanimivi za nepovabljene goste. Da so bili viri napadov v 63 odstotkih ZDA, Kitajci ocenjujejo na podlagi IP-naslovov (katere pa je seveda mogoče ponarediti). V letu 2012 naj bi bilo pod nadzorom tujih hekerjev 14 milijonov kitajskih računalnikov, so povedali na zunanjem ministrstvu. Hkrati Kitajci opozarjajo na odprto ameriško priznanje, da lahko izvajajo internetne napade.

V izjavi za javnost so zanikali očitke iz poročila Mandiant, da naj bi njihovi hekerji napadali ameriške strani. Poročilo so ponovno označili kot neprofesionalno, netočno in luknjasto. Poudarjajo, da kitajska zakonodaja prepoveduje hekerske napade, zato se kitajska vlada bori proti hekerskim napadom, ne pa jih izvaja. Nasploh Kitajska že cel mesec zagotavlja, da sodelujejo z več kot 30 državami na področju boja proti internetnemu terorizmu, medtem ko v javnost curljajo nove informacije o kitajskih napadih na zahodna podjetja. Zadnji naj bi bil na udaru nemški ThyssenKrupp.

Resnica je seveda nekje vmes. Malokdo dvomi, da Kitajska izvaja internetne napade. Prav tako tudi ni verjetno, da se tega ne bi šle ZDA. Imajo pa ZDA bistveno boljši PR-aparat, zato v javnosti prevladuje mnenje, da so zlobni Kitajci vedno napadalci in Zahod tarča napadov. Dejansko pa gre za klasičen obračun med državami, ki si nagajajo, preizkušajo sposobnosti in pripravljenost druga drugega, vse skupaj pa zamegljujejo "prosti strelci" oziroma nevladni napadalci iz več državah, ki imajo finančno motivacijo.