Razvijalci takoj ob izidu poslali na internet še malo pokvarjen torrent

Matej Huš

30. apr 2013 ob 09:59:42

Piratstvo je velik problem, kar še zlasti velja za manjše in neodvisne založnike, ki so zelo odvisni od prihodkov od prodaje. Da bi ljudem nazorno pokazali, kako piratstvo vpliva na razvoj, se je Green Heart Games odločil za zelo zanimivo potezo. Včeraj so namreč izdali svojo novo indie igro Game Dev Tycoon ter jo hkrati naložili na torrente. A s pomembno razliko.

Game Dev Tycoon stane vsega osem dolarjev in je na voljo za Windows, Mac in Linux. V igri se igralec preseli v 80. leta in vodi studio, ki se ukvarja z razvojem iger (torej nekakšni "simsi" v svetu računalniških iger). Toda kdor je igro snel s spleta prek torrenta, je dobil namerno pokvarjeno verzijo, ki po nekaj urah igranja začne uničevati napredek. Ko igralec ustvari soliden napredek in precej velik studio, mu začne prodaja padati in zmanjkovati prometa, ker vedno več ljudi njegovih iger ne kupuje, temveč jih sname z interneta - tako obvesti uporabnika igra.

Ironija je torej popolna. V igri, kjer se igramo navidezen razvojni studio iger, vam navidezno piratstvo preprečuje dokončati igro, ker ste jo v resnici nelegalno sneli z interneta. Po forumih so se kmalu razširila vprašanja, zakaj je igro očitno nemogoče dokončati. Statistika je namreč pokazala, da je dobrih 93 odstotkov igralcev igro nelegalno snelo z interneta. Razvijalci pa so dobili moralno zadoščenje in - to ne gre pozabiti - brezplačno reklamo. Kaže, da bi lahko bila celotna taktika od izdaje igre do zadnjega intervjuja dobitna.