Ubuntu 14.10: na zahodu bolj malo novega

Matej Huš

23. okt 2014 ob 21:20:24

Kot po urniku je pol leta po izidu zadnje verzije izšel novi Ubuntu 14.10, ki nosi ime Utopic Unicorn. Kdor bo pogledal od daleč, bo razočaran, saj se vse novosti, izboljšave in popravki skrivajo pod pokrovom, precej pa jih v beta fazi čaka na naslednjo inačico. Navidez torej ni novega nič, celó ozadje na namizju je ostalo enako.

Linuxovo jedro je po novem 3.16, vključene so tudi sveže verzije ostale programske opreme, na primer LibreOffice 4.3.2, Firefox 33, Thunderbird 31.2. Privzeto namizje je Unity 7.3, uporabiti pa je mogoče tudi Gnome, Xfce in LXDE. Upstart še vedno zaganja Ubuntu, a ga je mogoče zamenjati s systemd. Kdor želi KDE Plasma 4, ima na voljo Kubuntu 14.10 (Plasma 5 preprosto še ni nared). Mir je še globoko v izdelavi in bo vključen šele v Ubuntuju 16.04 LTS čez poldrugo leto, je Mark Shuttleworth povedal že spomladi. Unity 8 pride bržkone en interval prej (Ubuntu 15.10). Večina novosti, ki jih Ubuntu 14.10 ima, je uporabna v strežniških okoljih, na primer izboljšana virtualizacija v LXC in OpenStack.

Kogar zanima, na čem Canonical dela trenutno, si lahko pogleda Ubuntu Desktop Next in preizkusi sam, kako delujejo systemd, Mir, Unity 8 in druge novosti.

Linux postaja zrel operacijski sistem in s tem se končuje obdobje, ko smo vsakih šest mesecev dobili zvrhan koš novih funkcionalnosti. Če Ubuntu nadgrajujete le z LTS na LTS, ne boste prav veliko zamudili, boste pa prihranili nekaj časa in živcev. Čez šest mesecev izide Ubuntu 15.04 Vivid Vervet.