Ameriška mornarica ne mara na dotik občutljivih zaslonov

Matej Huš

12. avg 2019 ob 19:55:22

Pred dvema letoma sta se zaletela ameriški rušilec USS John S. McCain in liberijski tanker Alnic MC, pri čemer je umrlo 10 ameriških vojakov. Razlogov za nezgodo je bilo več, med njimi utrujena posadka, slaba komunikacija in gostota prometa. Nezanemarljiv razlog pa je bil tudi uporabniški vmesnik na rušilcu. Podobna nesreča se je zgodila tudi tri mesece pred tem, ko sta trčila rušilec USS Fitzgerald in tovorna ladja MV ACX Crystal, pri čemer je umrlo sedem ameriških mornarjev. Tudi tej nezgodi je botroval uporabniški vmesnik na ameriški ladji.

Ameriška vojna mornarica je zato sklenila, da bodo prihodnje leto nadgradili svoje rušilce, tako da ti ne bodo imeli več na dotik občutljivih zaslonov za krmiljenje. Floto DDG-51 bodo ponovno opremili s fizičnimi gumbi, ročkami in krmilom. To je neposredna posledica rezultatov preiskave, ki je kot glavni razlog sicer navedla pomanjkljiv efektivni operativni nadzor rušilca (po domače: posadka je izgubila pregled), a je kritizirala tudi prezapleten sistem krmiljenja.

Pred trčenjem USS McCain je tako smer kakor hitrost nadzoroval en častnik. Ker je imel težave z nadzorovanjem obojega hkrati, je kapitan ukazal prenesti nadzor hitrosti na drugo konzolo (Ship’s Control Console). Nihče pa ni vedel, da se je s tem nanjo prenesel tudi nadzor smeri, ker je bil izključen avtopilot (tekel je backup manual mode) zato je ladja začela drseti s kurza. Trajalo je tri minute, da je posadka ugotovila, zakaj ladjo zanaša in kaj se je v resnici zgodilo, kar je bilo v zelo obremenjenih vodah preveč. Ladjo je zaneslo v tanker. Kriva je bila seveda posadka, a preveč zakompliciran sistem krmiljenja ladje jim ni bil v pomoč.

Na dotik občutljivi zasloni niso vedno najboljša rešitev za nadzor. Prvo pravilo uporabniških vmesnikov je, da morajo biti pregledni, intuitivni in da ne smejo povzročati zmede - enostavnost uporabe pride šele za tem. Na dotik občutljivi zasloni se danes prebijajo tudi avtomobile, kjer bomo do podobnih spoznanj morda šele prišli je do podobnega spoznanja prišla tudi Mazda.