Znane specifikacije Google Glass

Matej Huš

16. apr 2013 ob 22:10:55

Leto dni po prvi predstavitvi tedaj še zelo futurističnega projekta Google Glass so sedaj znane podrobnosti o novih očalih. Imela bodo zaslon visoke ločljivosti, ki bo prikazoval sliko, kakršno vidimo na 25-palčnem zaslonu v HD z razdalje poltretjega metra. Vgrajena kamera bo imela pet milijonov točk, zajem videa bo v ločljivosti 720p, poskrbljeno pa bo tudi za zvok (bone conduction transducer). Tako bodo odpadli nadležni ušesni vstavki.

Naprava se bo v svet povezovala prek WiFi in prek Bluetootha, shranila pa bo lahko 12 GB podatkov (skupno bo sicer imela 16 GB kapacitete). Pomemben podatek je avtonomija, saj naj bi pri tipični uporabi, ki je Google sicer ni podrobneje razčlenil, zdržala cel dan. Polnjenje bo preko standardnega priključka micro USB. In očitno se z njimi ne bo dalo potapljati.

Očala bodo delovala v povezavi z vsakim telefonom, ki podpira protokol Bluetooth. Kdor bo želel izkoristiti vse funkcije, denimo GPS in SMS, bo moral priskrbeti telefon s podporo Android 4.0.3, saj ga zahteva aplikacija MyGlass.

Google Glass prihaja zdaj zdaj. Masovna proizvodnja je že v polnem teku, Google pa je izdal tudi Glass Mirror API za pisce aplikacij. Razvidno je, da bo ločljivost tam okrog 640x360 - točne vrednosti Google ni razkril, a je to priporočen format za pošiljanje fotografij iz aplikacij na Google Glass. Podprta videoformata sta H.264, H.263 ter avdioformata AAC in MP3. Kdor si zelo želi za konec leta napovedan izdelek dobiti že prej, bo moral izkašljati poldrugi tisočak.

Google Glass pa odpira vrsto novih pomislekov, saj omogoča masovno snemanje in fotografiranje v javnosti. To je sicer mogoče s fotoaparati, a je Google Glass precej manj vsiljiv in tudi opazen. Se torej bližamo svetu, v katerem bo v vsakem trenutku nekdo snemal vsako ped obljudene zemlje? To so resna vprašanja, zato so ponekod izdelek že preventivno prepovedali.