Google Glass se vrača z Intelom

Primož Resman

1. dec 2014 ob 23:20:08

Google Glass do sedaj ni bil pretirana uspešnica, pričakuje se npr. da bo postal uspešen v specializiranih področjih, ne pa v vsakdanu. K temu kaže tudi počasno opuščanje že razvitih aplikacij, kot je to storil Twitter z uradnim odjemalcem za Glass. A vseeno se že dlje pričakuje javno predstavitev, do sedaj je Google naglavni dodatek prodajal le izbranim srečnežem, Glass Explorerjem, večinoma razvijalcem in novinarjem. Prva pričakovanja za javno predstavitev so omenjala leto 2014, a se je izid zavlekel, zdaj je pričakovan za leto 2015. Najnovejša poročila Wall Street Journala zdaj pravijo, da bo izid prihodnje leto podkrepil Intel, saj naj bi končnim uporabnikom namenjena izdaja Google Glassa uporabljala njihove procesorje.

Trenutna omejena izdaja, Google Glass Explorer, sicer uporablja centralni procesor Texas Instruments OMAP 4430, dvojedrni čip, ki je podoben tistemu iz Galaxy Nexus. Prav TI-jev čip je razlog, da Galaxy Nexus ni prejel nadgradnje na Android 4.4, saj je TI opustil razvoj sistemskih čipov, zaradi česar tudi ni bilo več razvoja gonilnikov. Jasno je, da torej Google ne more javnosti ponuditi kar obstoječe različice (poskus nadgradnje Glass Explorerja na Android 4.4 je prinesla zgolj in le težave), niti to ne bi bilo smotrno, saj so procesorji od takrat napredovali. Moderen procesor bo energijsko bolj učinkovit, skupaj z modernejšo baterijo pa bi lahko uporabniki dobili bistveno daljšo avtonomijo.

Skupaj z novim partnerjem za procesorje WSJ omenja prav Intelovo željo, da bi Glass postal dodatek za delovna okolja, omenjajo predvsem bolnišnice in izdelovalne obrate, kar bi podkrepili s temu namenjenimi aplikacijami. Ni še jasno, kater procesor naj bi se nahajal v novi izdaji pametnih očal, a se omenja podoben procesor, kot se nahaja v zapestnici MICA, sicer pa ima Intel precej obsežno družino Atom ter družino Quark, namenjeno povezanim napravam (Internet of Things).