Windows 10 Anniversary Update onesposobil spletne kamere

Matej Huš

21. avg 2016 ob 23:12:23

Prve velika nadgradnja Windows 10 je izšla že v začetku meseca, a šele sedaj je postalo jasno, zakaj je tedaj prenehalo pravilno delovati več milijonov spletnih kamer. Microsoft je brez velikega pompa korenito spremenil način, kako se operacijski sistem pogovarja z aplikacijami, ki terjajo dostop do spletnih kamer.

Vse do te posodobitve je namreč spletno kamero (in sorodno strojno opremo, denimo CCTV) uporabljala le ena aplikacija, ki je pridobila ekskluzivni dostop do naprave. Skoraj tako kot v starih časih DOS-a ostale aplikacije tedaj do naprave niso mogle. Microsoft je to končno spremenil tako, da je uvedel Windows Camera Frame Server, ki se povezuje do kamere, potem pa se nanj povezujejo programi, ki želijo slike s kamero.

To pa je prineslo še nekaj dodatnih sprememb. Kamera se lahko namreč s programi pogovarja v nestisnjenem formatu (YUV, NV12) ali pa stisnjenem (največkrat H.264 in MJPEG). Slednja sta uporabna, kadar je kamera priključena prek USB2, ki ima prenizko prepustnost, da bi lahko prenašal nestisnjen video visoke kvalitete. Tedaj kamera in program preklopita v H.264 ali MJPEG. Za obdelavo je takšen videoformat manj primeren, zato ga programska oprema običajno najprej dekomprimira. In tu tiči problem.

Če bi se na kamero istočasno povezovalo več programov, ki bi vsak posebej dekomprimirali tok videa, bi po nepotrebnem tratili računsko moč in verjetno upočasnili celoten računalnik. Microsoft je problem salomonsko rešil tako, da je onemogočil vse stisnjene formate. Toda s tem so prenehale delovati kamere, ki so želele HD-video posredovati v stisnjeni obliki.

Situacija je bila dolgo precej neočitna, ker spletne kamere ne slovijo kot najbolj zanesljivi kosi strojne opreme. Poleg tega je običajen razvoj dogodkov tak, da se najprej vzpostavi video slabše kvalitete, ki se potem izboljšuje, kolikor računalnik zmore, kar na neki točki pomeni preskok v stisnjen format (ko se prepustnost USB2 doseže). To se zgodi po nekaj sekundah in tedaj spletne kamere prenehajo delovati. Ker Microsoft ni nikjer jasno opisal, da so se zgodile tako velike spremembe v obravnavi spletnih kamer, je trajalo tri tedne, da so ljudje ugotovili, kje tiči problem.

Popravek, ki bo ponovno omogočil stisnjene formate, je že na poti. Medtem pa ostaja obvoz, saj lahko s posegom v register onemogočimo novosti.