Bitcoin izgubil polovico vrednosti

Matej Huš

10. apr 2013 ob 23:10:27

Dodatek (ob 23:35): Z bitcoinom se spet trguje nekoliko više, v tik pod 200 dolarji (sorazmerno blizu jutranjega vrha in konsistentno z dogodki preteklih dni). Kot kaže, je bil nihljaj navzdol posledica začasne nedosegljivosti trgovanja preko vodilnih borz Mt.Gox (ZDA) in BitStamp (Slovenija) zavoljo DDOS-napada. Nekaj nezaupanja v valuto naj bi dodal še neimenovani Redditor z vzdevkom "bitcoinbillionaire", ki je naključnim uporabnikom portala zmetal za več tisoč dolarjev kovančkov v napitninah (+bitcointip). Lastniki bitcoinov so torej začasno mirnejši, a živcev je šlo še in še, hkrati pa je lastnika zamenjalo en kup premoženja.

Dodatek (ob 0:01): Trgovanje je še vedno zelo nestanovitno in spet na precej nižjih nivojih, saj cena bitcoina divje niha med 150 in 200 dolarji, trend pa se je spet obrnil navzdol. To je tipično obnašanje trga z omejeno likvidnostjo oziroma globino, ko med igralci zavlada strah. Bitcoin lahko v naslednjih urah zdrsne ali zraste praktično kamorkoli.

Vse od začetka tega leta je bitcoin rastel. Od vrednosti okrog 12 dolarjev za bitcoin je zlezel do 100 dolarjev za bitcoin konec marca. Rast je bila vedno bolj silovita, tako da je danes med trgovanjem na najbolj likvidni borzi MtGox dosegel vrednost 250 dolarjev. Ustavile ga niso niti nekatere tatvine niti tehnične težave. Potem pa se je njegova vrednost sesedla nazaj na 110 dolarjev. Smo priče poku balona?

Intrinzično vrednost bitcoina je težko določiti, še precej teže od ostalih valut. Bitcoin se namreč od ostalih valut razlikuje v glavnem po tem, da za njim ne stoji nobena centralna banka in da je njegova emisija navzgor omejena na 21 milijonov bitcoinov. Ker ponuja še nekaj drugih zanimivih vrednosti, denimo anonimnost, kriptografsko varnost, neizpodbojnost transakcij, se je njegova popularnost v času finančne nestabilnost zaradi ciprske krize strahovito povečala. In kadar se hoče slon zriniti skozi ozka vrata, so posledice eksplozija navzgor. Nekaj podobnega smo videli leta 2007 na balkanskih borzah, sedaj pa se je v bitcoin poizkušalo pririniti toliko kapitala, da je vrednost bitcoina poletela v stratosfero. Za vsako normalno valuto, za katero stoji (nad)nacionalno gospodarstvo, bi bila to katastrofa, ki bi uničila izvoz (res pa imajo nacionalne valute za seboj centralne banke, ki lahko vedno devalvirajo). Za bitcoin kot tak to ni problem, je pa lahko problem za "vlagatelje".

Kar gre gor, pride vedno tudi nazaj. Včasih trešči na zemljo, spet drugič se zgolj spusti na zemeljske višave. Danes so na svoj račun prišli vsi ciniki, ki so trdili, da gre za ogromen balon, saj bitcoin nima nikakršne vrednosti. Slednje seveda ne drži, saj mu vrednost daje prav zaupanje ljudi, a ker se ljudje hitro preplašijo, skupaj z zaupanjem tudi vrednost lahko precej niha. Z meddnevnega vrha pri okoli 250 dolarjih je tako bitcoin zgrmel na 100 dolarjev. Kaj to pomeni?

Ali gre samo za manjšo korekcijo pri nadaljnji rasti ali pa za začetek daljšega medvedjega trenda, je težko ugibati, čeprav bomo po bitki vsi generali. A primerjava z zgodovino kaže, da je bitcoin svoj vrh vsaj kratkoročno prešel (česar pa ne smemo zamenjati z zenitom). Baloni se dogajajo in baloni pokajo. Poglej samo Intel, ki se je leta 2000 skupaj z ostalimi tehnološkimi delnicami odpeljal v izrazit balon in dosegel 74 dolarjev, potem pa telebnil. Od tedaj njegova vrednost niha med 20 in 30 dolarji, pa to ne pomeni, da je njegova zvezda v zahajanju. Baloni so po definiciji posledica iracionalnega obnašanja trga (pozabimo že vendarle floskule o učinkovitosti trga, kar velja le za zelo dolgo povprečje; srednjeročno še vedno velja stara resnica, da je trg lahko precej dlje iracionalen kot posamezen vlagatelj likviden). In baloni niso le na valutnem in borznem trgu, ampak lahko človeška neumnost in pohlep podžgeta karkoli. V zgodovini je navzgor razgnalo in potem še hitreje dol treščilo že marsikaj: od tulipanov do nepremičnin.

Tako je tudi z bitcoinom. K siloviti rasti je pripomogel splet okoliščin (nezaupanje v bančni sistem, gospodarska kriza, ciprska kriza, razvoj strojne opreme za rudarjenje bitcoinov, in najpomembneje popularnost bitcoina). Sedaj se bo cena oblikovala na nižjem nivoju, kar ne pomeni konca valute. Pomeni pa veliko izgubo za zadnje v vrsti "kupi in prodaj večjemu bedaku". Pri vseh balonih je v zadnjem stadiju to prevladujoča inercija, saj ljudje ugotovijo, kam pes taco moli, a verjamejo, da bodo pred kolapsom uspeli najti še večjega bedaka in mu prodati kupljeno.