Bitcoin ruši vse pred seboj

Matej Huš

14. dec 2017 ob 06:57:07

Spet je čas, da pogledamo, kaj se dogaja z bitcoinom. V nedeljo se je na chicaški borzi CBOE začelo trgovati s terminskimi pogodbami za bitcoin, kar so nekateri navdušeni pričakovali, drugi pa tudi malce v skrbeh. Te so se za zdaj izkazale za neutemeljene, saj je bitcoin presegel 17.000 dolarjev in ruši nove rekorde. Prihodnji ponedeljek bo trgovanje s terminskimi pogodbami omogočila še borza CME.

Začetek trgovanja s terminskimi pogodbami pomeni, da je bitcoin postal še resnejša dobrina, saj je mogoče z njegovo vrednostjo trgovati na velikih borzah. Hkrati pa to pomeni, da lahko vsakdo stavi tudi na njegov padec, kar bo zagotovo prineslo nekaj pritiska navzdol. Pričakovati je, da bo to sčasoma zmanjšalo volatilnost tečaja in bitcoinu pomagalo najti ravnotežno vrednost.

Zanimiva opozorila prihajajo iz ameriške agencije za trg vrednostnih papirjev (SEC). Čeprav nenehno ponavljamo, da je treba v špekulativne naložbe, kar bitcoin zagotovo je, vlagati le presežke, so začeli ljudje najemati hipotekarne kredite za investicije v bitcoin. Gre za zelo nevarno početje, ki ga vsi finančni svetovalci odločno odsvetujejo. Ob tem se vrstijo tudi opozorila, da so številne javne ponudbe kriptožetonov (ICO) prevare. Predsednika SEC-a je pripravil dolgo izjavo za javnost, v kateri priznava potencial ICO-jev, a opozarja, da je treba biti pri sodelovanju izjemno previden.

Medtem so se na internetu pojavile trditve, da omrežje bitcoin za delovanje porabi ogromno električne energije, skoraj toliko kot Irska ali Danska. Drži, da je za rudarjenje novih blokov in s tem potrjevanje transakcij z bitcoinom potrebno velika računska moč, kar stane precej elektrike. Točne ocene je težko podati, ocenjujejo pa, da naj bi bitcoin za svoje obratovanje porabil 32 TWh letno, kar je več od Irske (25 TWh) ali Danske (30 TWh). Ocena je zelo približna in lahko od realnosti odstopa tudi za faktor, a velikostni razred bo kar pravi.

Še ena zanimiva posledica hitre apreciacije bitcoina in povečanja priljubljenosti so čedalje dražje transakcije. Medtem ko smo se že navadili, da je omrežje zelo zasedeno in da je včasih na potrditev treba počakati tudi nekaj ur, sedaj to niti ni poceni. Od višine provizije za transakcijo je odvisno, kako radi jo bodo rudarji vključili v bloke. Povprečna cena transakcije z bitcoinom je okrog 20 dolarjev. Seveda lahko ponudimo manj, a tvegamo, da naša transakcija dolgo ne bo potrjena. S tem postaja jasno, da bitcoin ne bo mogel opravljati mikroplačil, za kar v resnici nikoli ni bil namenjen. Če pa se nam zelo mudi, bo naša transakcija zelo draga.