Facebook Home iz telefona napravi "Facebook-phone"

Matej Huš

4. apr 2013 ob 22:27:06

Precej časa se je špekuliralo, da bo Facebook predstavil svoj mobilni telefon. Danes smo videli, da kjer je dim, tam je tudi ogenj. Facebook ni predstavil svojega telefona, so pa s HTC-jem pripravili Facebook Home, kakor se imenuje globoka integracija Facebooka v Android. Rezultat je telefon, ki je tako povezan s Facebookom, kakor da bi ga bi slednji izdelal. Tehnično gledano pa je Facebook Home sklop aplikacij, ki se zažro globoko v drobovje telefona (še pomnite integracijo Internet Explorerja 4 v Windows 95?).

Prvo besedo na dogodku, ki je potekal na Facebookovem sedežu v Kaliforniji, je imel sicer HTC-jev Peter Chou, ki je predstavil First. Tako se imenuje nov HTC-jev telefon, ki bo na voljo od 12. aprila. Gre za pametni telefon s 4,3-palčnim zaslonom z ločljivostjo 1280 x 720, dvojedrnim procesorjem Qualcomm Snapdragon 400 s frekvenco 1,4 GHz, 1 GB pomnilnika, kapaciteto 16 GB in 2000 mAh-baterijo. Prva kamera ima pet milijonov točk na tipalu, sprednja pa 1,6 milijona. Telefon bo stal 100 dolarjev. Glavna posebnost tega telefona pa je že tovarniško prednaložen Facebook Home.

Facebook Home pa je torej ta hip najgloblja mogoča integracija Facebooka v Android. Korak naprej bi bil zgolj Facebook OS. Kaj torej Facebook Home ponuja? Kot je dejal Mark Zuckerberg, je cilj oblikovati telefon, ki bo osredinjen na ljudi in ne na aplikacije, saj že danes četrtino časa na internetu in telefonu porabimo za Facebook in Instagram. Ob zagonu telefona nas pričaka Coverfeed, ki nadomesti začetni zaslon in tudi prikazno sliko ob zaklenjenem telefonu (home screen, lock screen). Tako se nam samodejno prikazujejo novosti iz Facebooka, ne da bi na telefonu sploh zagnali odjemalca za Facebook.

Prenovljeno je tudi pomenkovanje, saj so kratka sporočila nekaj zastarelega. Odslej imamo Chat heads, ki dela točno to, kar pove ime. Z dvoklikom na sliko (po možnosti glavo) človeka se odpre okno za pomenek, torej neke vrste Facebookova hipna sporočila. To je mogoče početi od koderkoli, torej je ob odprti katerikoli aplikaciji. Prav tako tudi Facebook prikazuje obvestila (Notifications) tudi ko imamo odprte druge (podprte) aplikacije. Počasi se torej briše meja, ki jo ustvarjajo aplikacije (ločen program za koledar, adresar, elektronsko pošto, slike itn.), saj želi Facebook vse skupaj spraviti pod eno streho - najbolj pod Newsfeed.

Kdaj in kam vse skupaj prispe? Omenjeni First bo imel Facebook Home tovarniško naložen. Ne bo pa to edini telefon, ki ga bo mogoče pofejsbukati. HTC-jevi One, One X in One X+ ter Samsungovi Galaxy S III, Galaxy S4 in Galaxy Note II bodo prav tako sposobni preobrazbe. V ta namen bo treba iz Google Play Stora naložiti Facebook Home (na voljo od 12. aprila) in voila. Za druge platforme Facebooka Home še nekaj časa ne bo.