Facebookov srhljivi hrošč s kamero na iPhone

Matej Huš

13. nov 2019 ob 23:55:58

Po internetu se je kot tekmovanje razširilo iskanje, kot bo odkril več kombinacij, ki pripeljejo do pojavitve bizarnega hrošča v Facebookovi aplikaciji za iPhone. Na Twitterju so najprej opazili, da je pri drsanju po seznamu objav (feed) v ozadju (skrajno levo) moč videti odprto aplikacijo za kamero. Če odpremo fotografijo in jo zgolj malo potegnemo navzdol, je učinek še posebej viden. To pa ni edini način. Če si ogledujemo videoposnetek in telefon zavrtimo, tako da se pogled spremeni iz pokončnega v ležečega, se aplikacija za kamero pojavi za hip. Enako se zgodi, ko telefon obrnemo še nazaj. To se ne zgodi na vseh telefonih, a na tistih z iOS 13.2.2 jo je uspelo reproducirati več ljudem, medtem ko je iOS 13.1.3 imun. Na Androidu se to ne zgodi.

Najpomembnejše vprašanje, ki se ob tem zastavlja, je jasno. Ali Facebookova aplikacija v ozadju uporablja kamero ali ne. Za pravico do uporabe vedno vpraša, ker je ta potrebna, kadar želimo neposredno fotografirati in objaviti. Rešitev je seveda preprosta - če Facebookovi aplikaciji ukinemo pravice za dostop do kamere, hrošč ne deluje. Toda to še vedno ne odgovori na vprašanje, na katerega je Facebook poslal predvidljiv odgovor. Sporočili so, da gre za hrošča v zadnji verziji, a dejali, da nimajo nobenih informacij o kakršnemkoli nalaganju fotografij ali videoposnetkov zaradi tega. Večkrat slišane navedbe, da nam telefoni prisluškujejo, so se doslej sicer še vsakokrat izkazale za mit.

Previdnost pa vsekakor ni odveč. Od afere Cambridge Analytica Facebook ni ravno zaupanja vredno podjetje. Vemo, da Facebookova aplikacija zbira velike količine podatkov, ki jih potem (domnevno anonimizirane) posreduje podjetju. V preteklosti je Facebook poskušal ljudem ponujati lasten VPN, s čimer bi vedel še več o njihovih navadah. In navsezadnje: tudi Mark Zuckerberg si kamero na prenosnem računalniku pokriva.