Tudi Android dobiva kratka sporočila prek satelitov

Matej Huš

8. jan 2023 ob 13:26:35

Apple je telefonom prvi dodal možnost komuniciranja prek satelitov, sicer le za pošiljanje sporočil v sili, a jasno je bilo, da ne bo ostal edini. Podobno funkcijo, a še nekoliko bolj razširjeno, dobivajo tudi androidni telefoni. Qualcomm v sodelovanju z Iridiumom pripravlja Snapdragon Satellite, ki bo nudil pošiljanje sporočil prek satelitov, in to celo v obe smeri.

Nova storitev bo uporablja nič kaj novo konstelacijo Iridium, ki že četrt stoletja s 66 sateliti zagotavlja pokritost zemeljske oble. Doslej smo te satelite uporabljali z namenskimi telefoni, ki so imeli ogromne antene in astronomske stroške, a so omogočali telefoniranje od koderkoli. Sedaj pa bodo z njimi lahko komunicirali tudi običajni telefoni, ki se znajo pogovarjati v pasu L (1-2 GHz). Nekaj nove strojne opreme bodo potrebovali, a bo Qualcomm vse skupaj zapakiral v standardni paket RF, zato ne bomo dobili dodatnih, velikih, grdih anten. Telefoni bodo videti enako.

To seveda pomeni, da bo povezava nekoliko priškrnjena. Ne bo delovala kar kadarkoli in od koderkoli, temveč bomo morali zagnati posebno aplikacijo, ki bo pokazala, kam in kako naj usmerimo telefon, da se bo zmogel povezati s satelitom. Omogočen bo le prenos podatkov (nič klicanja), pa še to zelo počasi (nič brskanja po spletu). Komunikacija bo potekala kot TDMA (time-division multiple access), torej en uporabnik istočasno na anteno, ki pa jih imajo sateliti več. Ker bo v praksi omogočeno le pošiljanje kratkih sporočil, bo to čakanje trajalo milisekunde, a vendarle. V praksi naj bi pošiljanje SMS-a trajalo tri sekunde (največ 10 sekund). Ker ima Iridium več satelitov kakor Applov partner Globalstar, je v praksi pričakovati, da bo povezavo vzpostaviti laže in hitreje.

Nova tehnologija bo v telefone prispela v drugem polletju. Koliko bo to stalo kot storitev, pa ni odvisno od Qualcomma, ki nudi le strojno opremo, temveč od operaterjev. Zagotovo pa bodo zastonj SMS-i na 112, ker je tak pač zakon. Za vse ostalo je tu vaš lokalni telekom.