NATO odobril vojaške napade na hekerje

Mandi

27. mar 2013 ob 22:21:01

Kot kaže, imajo zahodne sile počasi dovolj vladno sponzoriranih hekerskih napadov (cyber warfare), zlasti s Kitajske in Rusije. Že nekaj časa se aktivno branijo s svojimi lastnimi heki, npr. zoper iransko infrastrukturo za bogatenje urana, zdaj pa bi radi na vladne hekerje začeli tudi streljati. Vsaj taka je vsebina novih in obsežnih pravil kiberbojevanja (ti. Talinnska pravila, po estonski prestolnici), ki jih je pri ekipi uglednim mednarodnih vojaško-pravnih strokovnjakov naročila zveza NATO.

Pravila tako dovoljujejo obrambo s konvencionalnim orožjem, če je napad le povzročil resno škodo za človeško življenje ali kritično infrastrukturo. Hekerji so v tem primeru povsem legitimne tarče, tako kot bi bil vsak tuji sovražni vojak.

Sicer piše še, da se sme napadati le države, s katerimi je država članica NATA "v oboroženem konfliktu", vendar to dandanes več ne pomeni veliko. Ameriški droni na veliko napadajo "osumljence terorizma" širom Bližnjega in srednjega Vzhoda, več kot 1000 njih, med žrtvami pa se velikokrat najde nič hudega sluteče civiliste. Niso več tako daleč časi, ko se bodo hekerji morali zares bati vpada Hellfire rakete naravnost v njihovo hišo.