Stuxnet delo ameriško-izraelske naveze?

Matej Huš

17. jan 2011 ob 09:56:17

Od lanskega poletja in predvsem jeseni smo intenzivno pisali o naprednem črvu Stuxnet, ki je pretkano napadel iranske obrate za bogatenje urana. Sabotaža ni bila popoln razpad sistema, ampak je zvito spreminjal frekvenco vrtenja centrifug, da nadzorniki ne bi ugotovili, kaj gre narobe. Ker je bil črv napisan elegantno in ker je bil poleg tega še zelo izbirčen, so se kmalu pojavile špekulacije, da je uperjen samo proti iranskim centrifugam in da je plod kakšne obveščevalne službe. The New York Times je ta konec tedna objavil izčrpen članek, v katerem navajajo podatke anonimnega vira, ki te trditve potrjuje. Stuxnet naj bi bile napisale ZDA in Izrael.

Vse naj bi se odvijalo v kompleksu Dimona v puščavi Negev v Izraelu, kjer je srce izraelskega jedrskega programa. Tam naj bi bile identične centrifuge kot v iranskem Natancu, tako da so lahko na njih testirali delovanje črva. Z njim sicer niso ustavili iranskega jedrskega programa, so ga pa upočasnili za več let, je povedala ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Iran vse do leta 2015 ne bo mogel napraviti jedrske bombe, trdijo Američani.

Američani in Izraelci ne skrivajo zadovoljstva nad dejstvom, da Irancem z jedrskim programom ne gre, a nobeni ne priznavajo odgovornosti za sabotaže. So pa novinarji The New York Timesa govorili z ameriškimi uradniki, ki so želeli ostati anonimni. Ti so jim dejali, da je škoda v Iranu večja, kot se poroča, in da so črva razvili Američani v sodelovanju z Izraelci. Nekaj masla na glavi pa naj bi imel, vede ali nevede, tudi Siemens, saj so v sklopu običajne varnostne analize sodelovali z njihovimi inženirji v iskanju ranljivosti programov SCADA (predstavili so jih na konferenci v Chicagu, PowePointov dokument pa je medtem za nekaj časa izginil s spleta).