Facebookovi všečki razkrivajo več, kot si mislimo

Matej Huš

13. mar 2013 ob 09:12:15

Sliši se tako samoumevno, da si skorajda ne zaslužiti novice. Iz stvari, ki so nam všeč, je mogoče ugotoviti naše osebnostne lastnosti. Toda tako preproste stvari postanejo zelo pomembne na internetu, kjer je z malo truda mogoče pridobiti na tone informacij o ljudeh. Z ustrezno obdelavo pa je iz njih mogoče izluščiti marsikaj. Govorili bomo o Facebooku.

Gumb Všeč mi je (Like) je Facebook uvedel leta 2009 in postal je pravi hit. Kliknemo ga lahko nad vsem mogočim: nad domislicami prijateljev, slikami, videoposnetki, stranmi, dogodki, pojmi, zvezdnici itn. In kar je pomembnejše, vsakdo lahko to vidi. Po eni strani je to dobro, saj se laže odločimo, v katero restavracijo bi se odpravili. A masovna analiza (podatkovno rudarjenje) razkriva teh informacij razkriva več, kot bi si mislili. Nekaj malega smo o tem že pisali. Facebook lahko ugotovi, kdo so vaši prijatelji, četudi ga ne uporabljate. Facebook vpliva na stres in samopodobo. In Facebook omogoča zelo natančno profiliranje lastnosti uporabnikov. Kaj je torej novega? Raziskovalci z Berkleyja so ugotovili, da lahko na Facebooku nehote razkrivamo še več.

Analizirali so profile 58.000 Američanov, ki uporabljajo Facebook. Osredotočili so se na uporabo gumba Všeč mi je, in sicer so zbirali podatke, kaj vse je bilo tem ljudem tako všeč, da so to javno delili z drugimi. Samo iz teh podatkov je mogoče zelo natančno oceniti starost, IQ, spolno usmerjenost, odnos do drog, osebnostne lastnosti in politične preference uporabnikov. Najbolj točno so ocenili raso (95-odstotna natančnost), sledijo pa spol, usmerjenost, politična pripadnost, versko prepričanje. Z nekoliko manjšo natančnostjo (60 odstotkov) so lahko ocenili celo, ali so se starši uporabnika ločili pred njegovim 21. letom starosti. Objavili so tudi nekaj tipičnih strani, za katere so uporabniki iz posameznih skupin kliknili Všeč mi je, a velja opozorilo, da na podlagi ene same kategorije ni mogoče sklepati nič. A iz podatkov o vseh všečkih pa je že mogoče dobiti zelo natančno sliko o uporabniku.

Avtorji se sklicujejo tudi na slavno študijo iz leta 2009, ko so nekaj podobnega v manjši meri izvedli znanstveniki z MIT-a. Tedaj je bilo to še precej neverjetno, danes pa nikogar več ne preseneča, da lahko iz naših internetnih odtisov zberemo skoraj celotno življenjsko dobo. In kljub temu še vedno radi pacamo po internetu ...