Zasebnost na Facebooku skozi čas: uporabniki javnosti razkrivajo čedalje manj, Facebooku pa čedalje več

Matej Huš

6. mar 2013 ob 11:09:11

Raziskovalci z ameriške Carnegie Mellon University (CMU) so predstavili rezultate ene prvih longitudinalnih študij, v kateri so raziskovali odnos uporabnikov do razkrivanja osebnih podatkov na Facebooku skozi čas. Spremljali so dobrih pet tisoč uporabnikov, ki so imeli Facebook že v letu 2005. Ker je bil tedaj Facebook precej drugačen od današnjega, njihov vzorec zajema le študente CMU in osebne podatke, ki jih je bilo mogoče razkriti že leta 2005 (Facebook je skozi čas dodal kopico drugih polj, ki jih lahko uporabniki izpolnijo z osebnimi podatki). Tem omejitvam navzlic so rezultati precej zanimivi in relevantni. Rezultati študije so pomembni zato, ker je to ena izmed prvih študij vedenja uporabnikov na Facebooku skozi čas. Njene rezultate potrjujejo tudi ostale sorodne študije.

Odkrili so, da so uporabniki sčasoma čedalje bolj osveščeni o svoji zasebnosti in da jo vedno bolje varujejo. Vse od leta 2005 do konca leta 2009 je opazen trend zmanjševanja količine javno vidnih informacij, ki jih uporabniki puščajo na Facebooku. Zanimiva sprememba se je zgodila konec leta 2009 in v začetku naslednjega leta, ko se je trend nepričakovano in precej silovito obrnil. Vzroke pripisujejo spremembi Facebookovega videza in vmesnika decembra 2009, ki je korenito spremenil upravljanje z zasebnostjo, kar je uporabnike precej zmedlo. Tretji trend, ki so ga opazili, pa kaže porast podatkov, ki jih uporabniki delijo s svojimi prijatelji.

Tu se pozna Facebookovo premeteno dodajanje novih kategorij, časovnice (Timeline) in ostalih limanic, ki nas vabijo v razkritje čim več osebnih podatkov. Ti pa niso vidni le prijateljem, kakor se zdi na prvi pogled, ampak tudi Facebooku, številnim aplikacijam, ki jim dovolimo pristop, in žal tudi oglaševalcem.